A dr. Varga László elnökletével működő
Kereszténydemokrata Néppárt

Nyilatkozat

A sajtó tájékoztatást adott a Centrum Párt megalakulásáról. A megállapodást november 29-én írták alá. A dr. Bartók Tivadar és dr. Füzessy Tibor vezette ún. KDNP december 1-én, szombaton un. kongresszust tartott, és jóváhagyta a megállapodást.

A tárgyalások idején tudattuk az ebben részt vevő szervezetekkel, hogy a Legfőbb Ügyészség megállapítása szerint a Bartók és Füzessy által vezetett alakulat működése törvénysértő. Tudattuk azt is, hogy a Legfőbb Ügyészség a működés törvényességének helyreállítása érdekében kérte, hogy a bíróság hívja össze az utolsó törvényes helyzetnek megfelelő legfelsőbb szerv, az Országos Választmány rendkívüli ülését. Sajnálatosnak tartjuk, hogy ennek ellenére megállapodást kötöttek egy ennyire bizonytalan jogi helyzetben lévő alakulattal.

A Bartók és Füzessy vezette alakulat működése elsősorban azért törvénysértő, mert kizárták vagy más úton eltávolították a párt tagjainak nagy többségét, így az eredeti 20 megyei elnök közül 19-et, és az eredetileg 40 Országos Elnökségnek mind a 40 tagját. Ezért nem a KDNP-t képviselik, hanem csupán egy ezt a nevet viselni akaró töredéket.

Dr. Kupa Mihály szerint a Centirum Párt nem választási párt, hanem hosszú távon szeretnének működni, az önkormányzati választásokon túl is. Ez azt jelenti, hogy Bartók és Füzessy feladták a párt önállóságát, sőt feladták elveit is. A most létrejött, vegyes összetételű, arc, elvek és program nélküli, és csak vezetőinek politikai továbbélését szolgáló szervezet ugyanis bárminek nevezhető, csak kereszténydemokratának nem.

Ezzel a megállapodással olyan helyzet jött létre, hogy a 25 tagból álló Centrum Párt irányítja a KDNP ügyeit. A szombati un. kongresszuson még csak fel sem olvasták a Centrum és a KDNP megállapodását. Ezzel szerintünk a Bartók és Füzessy vezette alakulat, mint önálló párt, megszűnt. Minden döntés a 25 tagú Centrum kezébe került.
A megoldást a párt egységének helyreállításában látjuk. Szerintünk mindenki, aki a párt tagja volt, ma is az, ha nem lépett be más pártba. Nem zárunk ki vagy utasítunk el senkit, és helyre kívánjuk állítani a magyar kereszténydemokrácia egységét és önállóságát. Azt, hogy a párt nagy többségét képviseljük, bizonyítja, hogy háromszor is összehívtuk a párt legfelsőbb szervét, és mindig megjelent a határozatképes többség.

Szerintünk a KDNP helye csak a jelenlegi kormánykoalíció szövetségi rendszerében lehet. A KDNP tagságának túlnyomó többsége határozottan a jelenlegi kormánykoalíciót és a Fidesz-MDF-MKDSZ választási szövetséget támogatja, és mi is meg kívánunk tenni mindent azért, hogy ez a szövetség nyerje meg a következő választásokat. Ez a választások tétje, és ez alól nem lehet kibújni semmiféle harmadik erő alakításával. Ezért csak ezt a világos és egyértelmű állásfoglalást támogathatjuk.

Budapest, 2001. december 3.
 

Dr. Varga László 
Kovács K.Zoltán
 Dr. Rapcsák András
 Dr. Szakolczai György
Vissza a kezdőlapra