Megkezdte ülését az Európai Keresztény Rádiók Konferenciája
Talán már a jövő évben országos terjesztésűvé válhat az egri székhelyű Magyar Katolikus Rádió - erről Seregély István egri érsek beszélt az Európai Keresztény Rádiók Konferenciája (CERC) négynapos ülésének nyitónapján csütörtökön Budapesten.

    Az érsek "többé-kevésbé eredményes, de jó szándékú" kezdeményezésnek nevezte a rádió működését, s szavai szerint az egy évvel ezelőtt indult adó mára a magyar médiavilág részévé vált.Hangsúlyozta: céljuk, hogy a keresztény ismereteket eljuttassák minden magyar állampolgár otthonába, aki - élete értelmét keresve - kíváncsi a kétezer éves kereszténység üzenetére.

     Az érsek a külföldi vendégek előtt beszámolt arról, hogy napjainkban a magyar közszolgálati rádióban és televízióban vallási szerkesztőség működik, s úgy értékelte: a kereskedelmi adók is igyekeznek teret adni műsoraikban a keresztény értékeknek.

     Seregély István a múltba visszatekintve utalt arra, hogy a magyarországi rádiózás egyidős az európaival, s a keresztény szellemiségnek kezdettől szerepe volt a Magyar Rádió életében.

     Hozzátette ugyanakkor, hogy a katolikus üzenetet mintegy negyven évig kizárták az elekronikus média nyilvánosságából, így hosszú időre a templomok maradtak a keresztény ismeretek forrásai.Ezen évtizedekről szólva úgy vélekedett: a magyar keresztény megújulás legalább annyi időt vesz majd igénybe, mint amennyi ideig a keresztény élet és küldetés szűk határok közé volt szorítva.

     Magalhaes Crespo, a CERC (Conférence Européenne des Radios Chrétiennes) elnöke a megnyitón arról beszélt: az Egyesült Államok elleni támadással új korszak kezdődött az emberiség történetében, s ezáltal a keresztény rádióknak is új kihívásokkal kell szembenézniük.

     Mint fogalmazott, a történtek nyomán a civilizált világot félelem kerítette hatalmába, s ami a legborzalmasabb, a terroristák Isten nevével fémjelzik a bűnös akciókat.

     Az európai szövetség vezetője a terrorizmusra adott legitim válasznak nevezte az Egyesült Államok ellencsapását, de felhívta a figyelmet arra: "a háború, még ha szükséges és igazságos is, ártatlan emberek elpusztítását is jelenti".

     - Az emberiség történetének új morális problémáira vajon mi lehet a keresztény válasz? - tette fel a kérdést Magalhaes Crespo.

     A csütörtökön kezdődött budapesti találkozó témája: Az európai keresztény rádiók az ember és a teremtés szolgálatában.

     A konferencia további részében az egyes országok képviselői bemutatják rádiójukat, majd a meghívottak előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken fejtik ki gondolataikat a találkozó fő témájáról.

     A résztvevők szombaton Egerbe látogatnak, ahol Seregély István érsek tart előadást Magyarország vallási helyzetéről és a katolikus egyház jelenéről.

     A találkozó vasárnap ünnepi szentmisével zárul.

     A magyarországi szervezők reményei szerint a tanácskozás alkalom lesz arra, hogy kezdeményezzék az egri katolikus rádió csatlakozását az európai szervezethez.

     Az 1994-ben, Brüsszelben megalakult CERC napjainkban 650 rádióállomást képvisel a kontinensen, az Atlanti-óceántól az Uralig.

     A testület célja azoknak az erkölcsi és lelki értékeknek a megerősítése, amelyek elősegítik az európai kontinensen élő népek egymáshoz való közeledését és párbeszédét.

MTI
Vissza a kezdőlapra