Jonathan Sunley - Kovács Tibor
Két év a kormányrúdnál
Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje
(Részletek a 2000-ben megjelent kiadványból)

SZELLEMI ÉLET

3. Felsőoktatás és tandíj

3. Felsőoktatás és tandíj

Akkoriban is kitűnt, de ma már világosan látszik, hogy elhamarkodottan, értelmetlenül, a társadalompolitikai szempontokat figyelmen kívül hagyva vezette be a tandíjat a baloldali kormánykoalíció. Az akkori ellenzék pártjai egyértelműen állást foglaltak a tandíj bevezetése ellen, és a választások után megalakult polgári koalíció ennek megfelelően is cselekedett: haladéktalanul új rendeletet hozott annak érdekében, hogy az első diploma tandíjmentesen megszerezhető legyen.

(Tandíjmentes első diploma) A tandíjmentesség a felsőoktatási intézmények meghatározott létszámkeretébe sikeresen felvételt nyertekre vonatkozik. Lehet vitatkozni azon, hogy tovább szélesítendő-e az így meg határozott kör, de azon már aligha, hogy valahol meg kell húzni a határt, amelyen túl csak a költségek önkéntes vállalása teheti lehetővé az egyetemi tanulmányokat. Az esélyegyenlőség elvét azonban a szűkös kereteken belül is érvényesíteni kell és lehet.

(Több hallgató) Az Orbán-kabinet az első évben pótolta az oktatási intézmények tandíj miatt kieső bevételét, amely 1998-ban több mint 700 millió forint volt. A polgári kormány döntésével mintegy 42 ezer hallgató tanulmányainak állami finanszírozására nyílt lehetöség.1999-ben 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest a hallgatói létszám.

(Családtámogatási szempontok) Jelentős döntés volt a családtámogatás szempontjainak érvényesítése a tandíjrendeletben.2000 áprilisától a gyeden és gyesen lévő hallgatók tandíjmentességet élveznek, illetve költségtérítés nélkül folytathatják tanulmányaikat.

(Ösztöndíjprogramok) A kulturális kormányzat nagy súlyt fektet új ösztöndíjprogramok támogatására. Györ-Moson-Sopron megyében figyelemre méltó ösztöndíjas projekt indult a kabinet támogatásával. Ennek lényege, hogy a hallgatók szociális helyzetét jobban ismerő önkormányzatok helyben döntsenek azok támogatásáról. (Hiszen a tanulmányok helyszínén benyújtott jövedelmi igazolásokkal kapcsolatban sajnos igaz az a közmondás, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar.) E kísérleti program keretében kétszáz kistelepülési egyetemista és főiskolás havonta maximálisan tízezer forintos támogatásban részesülhet, melynek felét a megyei, illetve helyi önkormányzat, másik felét pedig az oktatási tárca állja. Az Oktatási Minisztérium összesen mintegy tizenegymilliárd forintot fizet ki idén felsőoktatási ösztöndíjakra.

(Hallgatói hitelrendszer) A baloldali kormány első két évi regnálására jellemző, hogy visszavonta ígéretét a hallgatói hitelrendszer kimunkálására. A polgári kormány vállalta az elmaradt munkát, és elkezdte az új rendszer részleteinek kidolgozását. Alapvető célja, hogy ne csak a jelenleg magas fizetést ígérő pályára készülök jussanak banki hitelhez.
 

Vissza a kezdőlapraVissza a tartalomjegyzékhez