Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2001. október 10-i számából
Indiana Jones - női módra

Lara Croft - Tomb Raider
Rendezte: Simon West
Szereplők:
Lady Lara Croft - Angelina Jolie
Lord Richard Croft - Jon Voight
Alex West - Daniel Craig
Manfred Powell - Iain Glenn

Adva van egy videójáték, mint alapötlet. Adva van 100 millió dollár. Adva van egy (mondjuk) ismert rendező, Simon West, aki már készített akciófilmet (Con Air), végül pedig adva van Hollywod pillanatnyilag legfoglalkoztatottab színésznője. Plusz maga a zsáner ABC-jeként szolgáló Indiana Jones-trilógia, melyben minden szépen meg van magyarázva, már ami ezt a műfajt illeti. De: hiába van 100 milliód. Hiába van rendeződ, meg minden, ha egyszer a film tartalmilag, sajna, eléggé üres. A Tomb Raider (a.m. Sírrabló), az azonos nevű videójáték alapján készült. Amerikában sok ilyen próbálkozás volt az elmúlt időben (Super Mario bros., Mortal Combat, hogy csak kettőt említsünk), és – sajnos – mind csúfosan megbuktak. Mert üresek. És nem lehet vászonra vinni őket. Akármennyire is igyekeznek egyesek.

Iskoláskoromban a magyar dolgozat végosztályzatát a külalak, helyesírás és tartalom osztályzatainak összege adta. Nos, nézzük tehát ennek alapján a Lara C.-t.

Külalak. Ezzel nem nagyon van gond. A film vizuális oldala teljesen korrekt. A Kambozsában készült felvételek valóban lenyűgöző látványt nyújtanak. A harci jelenetek néha furcsa (de épp ezért jó) kameraállásból készült felvételei kellő belső feszültséget biztosítanak. Ritmus, dinamika, már ami a verekedések vizualis oldalát illeti, mind igen-igen hatásosak. Az egyetlen zavaró dolog, hogy a főszereplő ebben a filmben nem Angelina Jolie, hanem inkább a melle. Minden, de minden jelenetben előbb vesszük észre a cicijeit, mint magát a színésznőt (persze, be kell valljam, az operatőr igyekezete e téren engem egyáltalán nem zavart, sőt). Csak éppen nem Barbie babának kellene uralnia a vásznat. De ettől az egy hibától eltekintve vizuálisan igen jól megkomponált s ügyesen felvett filmről van szó. Ezért az erős 4-es osztályzat.

Helyesírás. Nos, ami ezt illeti, itt már akadnak komolyabb gondok. Az akciófilm alapszabályait ugyan betartja (dinamika, gyors képváltás, belső feszültség), csak éppen kissé konfúz és kidolgozatlan az egész. Ez a film egy kicsit Modesty Blaise, egy kicsit Indiana Jones, egy kicsit James Bond. S ez a baj. Mert koktél. S a nézőt végigkíséri az ismert érzés, hogy mindezt már látta valahol. Kicsit innen, kicsit onnan lopunk, s jól összekeverjük az egészet. Az a baj, hogy nem látni a randezői elképzelést az egészben. Mintha csak az lett volna a lényeg, hogy hűen tükrözzék a játékban előforduló helyzeteket. De mert a jelenetek külön-külön jól kidolgozottak, legyen egy gyengécske 3-as.

Tartalom. A legfontosabb dolog. És itt a legnagyobb baj. Mert sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a készítők a külsőségekre. Persze ez érthető, hisz gyenge alapon nehéz maradandót alkotni. Papírszagú az egész. Felszínes. Nem érdekes. A szerepek s a köztük levő viszony nincs kidolgozva. Nehéz feladat a színészeknek, akik mellesleg – s becsületükre legyen mondva! – a maximumot hozták ki a dologból. Angelina Jolie, ha nem is maradandót, de nagyon is elfogadhatót alakított. S a többiek is mind. Csak éppen lebeg az egész. Nincsenek mélységek, mintha nem hús-vér emberekről lenne szó. Ami azért nagy baj. Nagyon nagy baj. Erre nem adható átmeneti osztályzat. Sajnálom, de 1-es. Összegezve mondjuk 3.

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra, s vessünk egy másik pillantást a dologra. Ha az ember úgy megy moziba, hogy szórakozzon, hogy ne valami mélyenszántó, filozofikus művet nézzen, s ha teljesen kikapcsolja magát, ha a jeleneteket külön-külön nézi, nem mélyedve bele a dologba (s azért ezt is tudni kell), akkor ez a film felhőtlen 100 perces szórakozást fog nyújtani. Nem minden idők legjobb mozija, de istenem... Szórakoztató dolog. S legyünk őszinték, ez is  azért valami.

mmmmmmmmmmmmmmmm
Vissza a kezdőlapra