Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2001. október 10-i számából
Színházi előzetes

A sikerek kapujában

„A hatvanas évek elején ki-, majd visszadisszidál Magyarországra egy tipikusan angyalföldi család: Fenyőék. A fiatal Mikibe (a darabban: Ricky) eddigre mélyen beleivódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és mindenekelőtt a rock and roll. A kinti élmények és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza: zenekart alapít. Cipősdobozból, éjjeliszekrényből erősítőt eszkábálnak, s már nem is kell más, csak néhány jó haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva rock and roll. És létrejött a Hungária. (...) Az előadásban látható figurák és helyzetek bárminemű összefüggése létező emberekkel -- nem a véletlen műve”.

A fenti idézetet a Pesti Est Súgójából kölcsönöztük, hogy egy kis ízelítőt nyújtsunk abból, amit október 6-án a budapesti József Attila Színházban a közönség megtapasztalhatott, miközben Fenyő Mikós-Tasnádi István: Made in Hungária című vadiúj muzicaljének bemutatóján ütögette a ritmust. A bemutatót megelőző napokban Fenyő Miklós a Képes Ifjúságnak nyilatkozott arról, hogy hogyan is jött létre ez a darab:

-- Életünk egy jó pillanatában találkoztam össze Léner Péter színházigazgatóval. Sokat beszélgettünk és a beszélgetés során elmondtam neki, hogy van még jónéhány színházi ötlet a tarsolyomban. Ezek közül az egyikről több szó esett; bővebben is elmeséltem, miről lenne szó. Léner Péter beleszeretett az ötletbe és elrendelte, hogy meg kell csinálni.

-- Made in Hungária. Mit kell tudni erről a musicalről?

-- Ez először is egy jó darab. Életrajzi alapjai vannak, arról szól, hogy egy budapesti, XIII. kerületi kissrácnak hogyan valósulnak meg az álmai. A kissrác a Szent István parkban nőtt fel, ott kezdett ábrándozni a hatvanas évek közepén arról, hogy egyszer belőle és az együtteséből valami nagy produkció lesz. Az előadás bemutatja, hogyan fejlődik ennek a srácnak a jelleme, hogyan alakul az élete egészen addig, amíg megtörténik a nagy áttörés, a nagy Ki mit tud?-győzelem, amikor a srác átlép a sikerek kapuján.

-- Ez a történet. És a dalok?

-- A musicalben az én dalaim csendülnek fel, melyek részben már a különböző lemezeimről ismertek a közönség számára, részben viszont ehhez a darabohz írt, szituációs dalok. Rock and roll, természetesen.

-- Az előadásban Ön is fellép. Bemutató előtti láz?

-- Igazán egyetlen egy dolog miatt van bennem drukk: én magam is színpadra lépek egy szerepben, s ez a helyzet valamelyest idegen tőlem. Fenyő Miklós színészként... Azért ne túlozzuk el a dolgot; van egy szerep, melyet nekem kell megformálnom, s igazán elég bajom van vele. Az énekléssel nincs, de leszámítva azt, hogy ez is színpadon történik, egy előadás abszolút különbözik egy koncerrtől. Mindenben más, és legfőképpen az én koncertszínpadom tér el egy zárt színház színpadától. Nagyon mást kell csinálnom, nagyon nagyban eltérőt attól, mint amit tőlem a közönség megszokott...

-- A zenés darabok általában nagy sikert aratnak. A Hungária általában nagy sikert arat. Milyen fogadtatásra számít Fenyő Miklós a bemutató előtt?

-- Minden adott a sikerhez, már csak egy jó előadás kell, hiszen a történet jó, a rendezés jó, a zene jó és a színészek is jók. Most már csak a közönségnek kell jónak lenni...

Claire
Vissza a kezdőlapra