Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2001. október 24-i számából
Otthont az ifjúságnak!

Szabadka két szökőkúttal büszkélkedhet, ifjúsági otthonnal pedig eggyel sem. Eddig. Most azonban különféle szervezetek tömörülése kérvénnyel fordult a köztársasági művelődési miniszterhez és az önkormányzathoz, hogy végre ezt az űrt is betöltsék.

Robertino Knjur: Elsősorban a KLJUN (a művészetek és tudományok kedvelőinek klubja), DC-Digital Culture, Szabadkai posztpesszimisták, Entrópia grafikai műhely, VIFÓ, VaMaDiSz, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Dharmin és az Ellenállás Népi Mozgalom indítványozták az egészet, de már mások is jelezték csatlakozási szándékukat. Az eddigi politikusok tisztán nemzeti alapon megosztották az ifjúságot, márpedig azok elsősorban nem szerbek, horvát, magyarok és bunyevácok akarnak lenni, hanem kizárólag fiatalok. Gondolok itt arra, hogy eddig csak a saját nemzetének kultúrházaiban működtek, pl. szerb művelődési otthonban, a Bunjevačko Kolo-ban, Népkörben.

Bartos Karolina (VMMSZ): Aktív programokra gondoltunk, minden nap történne valami. Működne itt film- és képregényműhely, informatika órákat tartanánk, komputeres grafikákkal foglalkoznánk. A sulikban is lesújtó az órák gyakorlati része, ezért úgy gondoljuk, hogy beindítanánk egy fizika-  és kémialabort. Horvát és magyar szakemberek is szívesen átadnák a tudásukat. Lesz itt újságírás, irodalmi esteket tartanánk, tribünöket, beszélgetéseket szerveznénk különféle témákról. Koncerteket is szerveznénk, de odafigyelnénk, hogy a belépőket is a fiatalok zsebéhez mérjük. Ezek a programok különben nem kötöttek, bővülhetnek bármikor, sőt bárki bármikor szabadon bele is szólhat.

Diósi Viola (VIFÓ): Jó lenne, ha Szabadka is egyetemi város jelleggel büszkélkedhetne. Tudom, hogy ezek nagy szavak, de ezt a légkört eddig nem lehetett érezni. Nehéz lesz a fiataloknak hozzászokni ahhoz, hogy van egy ifjúsági otthon, ami eddig nem volt. A régi rezsim politikusait nagyon zavarta az, hogy Szabadka ellenzéki város, és soha nem is tettek lépéseket annak érdekében, hogy a fiatalok itt összefogjanak.

Robert Tily: Szabadka azon ritka városok közé tartozik, ahol már két évtizede nem működik ifjúsági otthon. Korábban volt a Mladost, és először mi is ezt az épületet szerettük volna ilyen tevékenységnek szentelni, de utána rájöttünk, hogy erre a célra majdnem ideális a volt Jadran mozi, vagyis a Ljubiša Ristić-féle KPGT színház. A fiatalok ezt már rég megérdemelték, s ezért fordultam a nevükben Branislav Lečić köztársasági művelődési miniszterhez.

Problémák azért vannak, először is egy horribilis áramszámlát kell rendezni. Az első programot azonban máris megtartották. Lajkó Félix bemutatta az új CD-jét, az egybegyűltek pedig megemlékeztek (nem megünnepelték!) a tavalyi októberi eseményekről. Mert, ahogy azt Robertino Knjur is elmondta, ünneplésre nincs ok addig, amíg a törekvéseik el nem érik céljukat.

Lukács Melinda
Vissza a kezdőlapra