Kinai mese
Valamikor régen egy Li-Li nevű lány férjhez ment és attól fogva férjével és anyósával lakott együtt. Hamarosan kiderült, hogy Li-Li és az anyós sehogy nem férnek össze, más volt a természetük, Li-Lit dühítették anyósa szokásai. Ráadásul az anyós folyton kritizálta a menyét. Így múltak a napok, a hetek. Li-Li és az anyósa folyamatosan perlekedtek. A helyzetet nehezítette, hogy a régi kínai hagyomány szerint Li-Linek engedelmesnek kellett lennie, és teljesítenie kellett anyósa minden kívánságát. Ez a harag és boldogtalanság a szegény férjet is keserűséggel töltötte el. Végül Li-Li nem bírta a dolgot, és elhatározta, hogy tesz valamit anyósa nehéz természete és diktátori hajlamai ellen.

Meglátogatta apjának egy jó barátját Huang urat, aki gyógyfüveket árult. Elmondta neki a helyzetet és valami mérget kért, hogy végérvényesen megoldja a problémát. Huang elgondolkodott, majd így szólt: Li-Li megoldom a problémádat, de nagyon figyelj és engedelmeskedj minden szavamnak. Li-Li azt mondta: rendben van Huang, megteszek mindent, amit mondasz. Huang a hátsó szobába ment és néhány perc múlva egy csomag fűszerrel jött vissza. Azt mondta Li-Li-nek: nem használhatsz gyorsan ölő mérget, ez gyanússá tenne az emberek előtt. Olyan anyagot adok neked, amely lassan építi be a mérget a testébe. Két naponta készíts disznó vagy csirkehúst, és egy keveset tegyél ebből a fűszerből a tányérjára és figyelj, hogy senkise gyanakodjék rád, ha anyósod meghal. Mostantól fogva légy nagyon óvatos, bánjál vele barátságosan, ne vitatkozz, fogadj szót, bánj vele mint egy királynővel.

Li-Li boldogan távozott megköszönve Huang segítségét és elviharzott, hogy elkészítse az első ételt. Hetek-hónapok múltak és minden másnap Li-Li különlegesen készített ételt adott az anyósának. Eszében tartotta mit mondott Huang, hogy hogyan hárítsa el magáról a gyanút, így féken tartotta indulatait, engedelmeskedett anyósának, úgy bánt vele mint saját anyjával.

Egy fél év múltán az egész ház megváltozott. Li-Li nagyon jól tudta féken tartani haragos természetét, már sosem dühöngött, és nem is szállt vitába az anyósával, aki sokkal kedvesebb lett, és minden könnyebbé vált. Valóban, anyósa megváltozott Li-Li felé és lányaként kezdte szeretni. Azt híresztelte a barátok és a rokonok között, hogy Li-Li a legjobb meny, akit csak el tud képzelni. Egy anya-lány kapcsolat alakult ki köztük, és mondanom sem kell, hogy Li-Li férje úszott a boldogságban.

Így hát Li-Li meglátogatta Huangot és segítséget kért: kedves Huang segíts, hogy megmentsem az anyósomat, rendkívül megváltozott kedves asszony lett és úgy szeretem, mint anyámat, nem akarom, hogy meghaljon a méregtől, amit beadtam neki. Huang elmosolyodott és bólintott. Li-Li ne izgulj! Semmilyen mérget nem adtam neked, a fűszerek, amiket használtál, csak az egészség javítását szolgálták. A méreg benned volt és abban, ahogy rá gondoltál. De mindezt kimosta szeretet, amit időközben neki adtál.

Tanulság: Barátom oda figyeltél-e valaha arra, hogy miként bánsz másokkal, és ők hogy viszonyulnak hozzád. Kínában azt mondják: aki másokat szeret, őt is szeretni fogják. Ez az arany-szabály.
 

Vissza a kezdőlapra