Az EGVE és a NET a kórház-törvény szükségessége mellett
Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), valamint a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) vezetője szerint szükség van az egészségügy gazdasági átalakítását szabályozó törvényre, amit a kormány is javasol a parlamentnek - közölte a két testület elnöke hétfőn az MTI-vel. Ari Lajos, az EGVE elnöke utalt arra, hogy az egyesület már régóta szorgalmazza egy olyan törvénycsomag elkészítését, amely hasonlít az állami vállalatok privatizációját elősegítő szabályozásra.

    Mint mondta, az egészségügyi tárca által előkészített törvénytervezettel - most már parlamentnek benyújtott törvényjavaslattal - kapcsolatban az EGVE több észrevételt tett, amelyek többségét elfogadták a jogalkotók.

     Ari Lajos szerint az EGVE sarkalatosnak tartja, hogy a törvény lehetőséget adjon az amortizáció elszámolására az egészségügyben, mert anélkül az intézmények működésében átmeneti zavarok keletkezhetnek.

     A szabadfoglalkozású orvoslás törvényi bevezetésével kapcsolatban Ari Lajos fontosnak ítélte, hogy a foglalkozási módot - a törvényjavaslatban foglaltaknak megfelelően - önként vállalhassák az érintettek, ugyanakkor olyan felelősségbiztosítási rendszer alakulhasson ki, amely az intézmények, az orvosok és a betegek számára egyaránt megnyugtató lehet.

     Tulassay Tivadar, a NET elnöke szerint a testület több tagjának törvényjavaslattal szembeni kritikus véleménye az előterjesztés nem teljes ismeretéből adódott.

     Mint mondta, a NET tagjai közül senki sem vitatta, hogy az egészségügy mai struktúrája megcsontosodott, ezért időszerű az átalakítása.

     Tulassay Tivadar szerint a problémát valószínűleg az okozta a számos testületi tag által képviselt szervezetben, hogy nem értették meg: kerettörvényről van szó, amely parlamenti elfogadása esetén legalább kilenc kormány- vagy miniszteri rendelet megalkotásával tölthető meg teljes tartalommal. A NET elnöke utalt arra, hogy a vita végére a testület többsége elfogadta a javaslatot, azzal, hogy a majdani törvényhez kapcsolódó rendeletek kidolgozásában részt kíván venni.

MTI


Vissza a kezdőlapra