Országgyűlési vita a kormányzat első három évéről
Az elmúlt három évben hazánk a polgárok által megszabott irányban és az általuk kijelölt célok felé haladt, a nagy jelentőségű kormányzati döntések körül kialakulófélben van, illetve kialakult egy tartós összefogás, a nemzet egysége - mondta Orbán Viktor kormányfő csütörtökön az Országgyűlésben, a kabinet hároméves tevékenységéről szóló politikai vitanap kezdetén.

    A miniszterelnök szerint bizakodhatunk, hogy az előttünk álló évtized a polgárok összefogásának évtizede lesz. A nemzeti egység létrejöttét demonstrálva a kormányfő elmondta: a felmérések szerint - pártállásra való tekintet nélkül - az emberek 82 százaléka szimpatizál a határon túli magyarok támogatásával és 80 százalékos az egység a gyermekek után járó adókedvezmények ügyében. A minimálbér kérdésében a magyar emberek 76 százaléka úgy gondolja, hogy jó úton jár az ország, a diákhitelt 75 százalék helyesnek találja, 67 százalék egyet ért a Széchenyi tervvel és 72 százalék támogatja a Széchenyi plusz programot. Az állami nyugdíjrendszer reformjának irányaival 90 százalék szimpatizál, az otthonteremtés állami támogatásának ügyében a nemzeti egység 91 százalékos, a zsebszerződések felszámolása ügyében a polgárok 90 százalékának támogatását tudja maga mögött a kabinet, a külföldiek termőföld szerzésének tilalmában pedig az emberek 67 százaléka osztja a kormány véleményét.

     - Az elmúlt három évben hazánk önbecsülése javult, arányérzékünk finomodott és nemzeti tartásunk erősödött - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök.

     Harrach Péter szociális és családügyi miniszter tájékoztatása szerint, míg a Horn-kormány 1997-ben 141 milliárd forintot költött a családok számára nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásokra, addig ez az összeg 2001-ben több mint kétszer annyi: 319 milliárd forint.

     Dávid Ibolya igazságügyi miniszter a törvényességről, a rendről és a biztonságról beszélt, amelynek megteremtését nemcsak célul tűzte ki a kormány, hanem - mint mondta - azokat meg is valósította. Hangsúlyozta: nincs ma olyan statisztika, amely ne azt mutatná, hogy a bűncselekmények száma visszaszorult.

     Matolcsy György gazdasági miniszter szerint kedvező folyamatok indultak el a gazdaság több területén, így a foglalkoztatáspolitikában, a lakásépítésben, a vállalkozások élénkítésében, a közlekedés infrastruktúrájában.  A miniszter úgy fogalmazott: a Széchenyi tervről bebizonyosodott, hogy sikeres, ezért hirdették meg a Széchenyi plusz programot.

     Pálinkás József oktatási miniszter szerint a minőségelvű felsőoktatás megteremtése, a hallgatói létszám dinamikus növelése, a diákhitel, az önkormányzati ösztöndíjak bevezetése és a tandíj megszüntetése mutatja a kormány eredményes munkáját a felsőoktatás területén.

MTI alapján
Vissza a kezdőlapra