Kormány-ülés
2001. október 30.
szóvivői tájékoztató
A kormány felhatalmazta az Államháztartási Hivatalt, hogy 17 milliárd forint erejéig az ideiglenes likviditást biztosítsa az Egészségbiztosítási Alap részére - közölte a kabinet keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón a kormányszóvivő. Borókai Gábor szólt a lakáshitel-tartozások miatt elrendelt elidegenítési tilalomról, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium most elindított kukoricafelvásárlási akciójáról és a rendvédelmi dolgozók soron kívüli béremeléséről.

Gyógyszerkassza

    A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ha az Országgyűlés jóváhagyja a zárszámadási törvényt, akkor 35 milliárd forinttal nő az Egészségbiztosítási Alap főösszege. Jelezte, hogy az intézkedést a gyógyszertámogatás ez évi kiadási előirányzatának megemelése indokolja. Egy kérdés kapcsán a szóvivő kitért arra, hogy a gyógyszerkassza jövő évi előirányzata nem került szóba a kabinet ülésén.

Lakáshitel-tartozások
     Ami a lakáshitel-tartozásokat illeti, tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséig, de legfeljebb tíz évre szóló elidegenítési tilalmat jegyeznek be azokra a lakásokra, amelyek a lakáscélú hitelhátralékok mérséklését szolgáló támogatásból részesülnek. A rendelkezés célja a spekuláció megakadályozása.

Kukorica-felvásárlás
     - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - gazdasági társaságain keresztül - 18 ezer forintos árat kínál tonnánként a kukoricáért - közölte a kormányszóvivő. Borókai Gábor szavai szerint ezzel hatástalanítják a kukoricabombát. Utalt arra, hogy jelenleg 14-15 ezer forint a kukorica felvásárlási ára.Megemlítette, hogy orosz érdeklődők hárommillió tonna kukoricát akarnak Magyarországtól megvásárolni.

     Szólt arról, hogy a folyamatban lévő kukorica-betakarítás eredményeképpen a keleti országrészben - Békés és Hajdú-Bihar megyében - már megteltek a tárolóhelyek, nyugaton azonban még van kapacitás az újabb szállítmányok elhelyezésére.

Rendőrbéremelés
     - A kormány döntése értelmében jövő év januártól a korábban elhatározott 70 százalékos béremelésnek a 100 százalékát kapják meg a rendvédelmi szervek dolgozói - derült ki a szóvivő szavaiból. Borókai Gábor elmondása szerint a körülbelül 80 ezer munkavállalót érintő béremelésnek a becslések szerint 16 milliárd forint költségvetési kihatása van. Emlékeztetett: a kormány korábbi döntése értelmében a köztisztviselőknek és a rendvédelmi szervek dolgozóinak 2003 júliusáig 70 százalékos béremelést kell kapniuk.

     Borókai Gábor hozzátette, az érintettek idén nyáron a teljes béremelés 70 százalékát már megkapták.

     - Az a rendőr, aki a nyári béremelés előtt 55-60 ezer forintot keresett, több mint százezret kap 2002. január 1-jétől - közölte.
     Kérdésre válaszolva elmondta: azért kapják meg jövő év január 1-jétől a rendvédelmi dolgozók a teljes béremelést, mert nagy a lemaradásuk a jövedelmüket illetően, illetve olyan speciális helyzetben van a világ, amelyben a rendvédelem területén dolgozók nagyobb megbecsülése indokolt.

     Borókai Gábor beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor kormányfő szombaton Münchenbe utazik, ahol átveszi a Franz Josef Strauss-díjat. Tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök negyedikként kapja meg az elismerést, amelyben Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter 1996-ban, José María Aznar spanyol kormányfő 1998-ban, idősebb George Bush volt amerikai elnök pedig 1999-ben részesült.

     A kormányszóvivői tájékoztatón bemutatták a miniszterelnök megújult honlapját, amely a http://www.miniszterelnok.hu címen érhető el.

MTI
Vissza a kezdőlapra