Közvéleménykutatás
Sok oka van annak, hogy az internetes szavazásokat még fenntartásokkal is alig lehet hiteles közvéleménykutatásnak tekinteni. A honlap-készítők - ha bevallják, ha nem - mégiscsak szoktak ilyen lehetőséget biztosítani játékos kedvű olvasóik számára. A Magyar-Hon-Lapon is észleltünk már furcsa jelenségeket. Volt, amikor a Munkáspárt szavazói hihetetlen mértékben meggyarapodtak, de ugye senki nem gondolja, hogy ettől közelebb kerültek volna a parlamenti küszöbhöz.

A mi honlapunk pártpreferenciái sokáig az MSZP úgyszólván teljes hiányára utaltak, láttunk viszont egy 20 százaléknyi szabaddemokrata jelenlétet. A szabad madarak ugyan mostanában átrepülik a küszöböt, de még szívük legmélyén sem remélnek 15 százaléknál többet.

A hét végén fölfedezett bennünket egy-két MSZP-szimpatizáns. Hirtelen megugrott a pártszimpátia és míg korábban olvasóink mintegy 90 százaléka úgy gondolta, hogy a kormány munkájáról szóló beszámolóban a kormány érvelése volt a meggyőző, ma délelőtt megfordult ez az arány. Nem hisszük, hogy rendszeres olvasóink véleménye változott meg, de sajnos abban sem bízunk, hogy a rendszeres olvasók most hirtelen megtáltosodtak és az egyébként gyenge forgalmú hétvégén leadtak vagy 100 új szavazatot. A jelek másra utalnak. A magányos MSZP-s leült a számítógép elé és nyomta, nyomta, nyomta… Lelke rajta!

Minket ilyesmivel bosszantani nem lehet, sőt bizonyos derűvel gondolunk arra, aki saját pártjának védelme érdekében jelentősen hozzájárul honlapunk forgalmi mutatóinak növeléséhez. Lehet-e ez ellen védekezni? Vannak bizonyos trükkök, például letilthatók az egyazon komputerről bizonyos időn belül érkező szavazatok. Ám amióta az ingyenes internet-hozzáférések is rendelkezésre állnak, ez a megoldás sem jelent teljes védelmet, csupán aprócska korlátot. Az úgynevezett „sütik” kiürítése sokszor újra szavazóképessé teszi az erre vállalkozókat. Nem látjuk tehát értelmét annak, hogy időt és energiát fektessünk a sorozat-szavazók elleni védekezésre. Ha tudjuk, hogy játékról van szó, miért izgassuk magunkat?

Olvasóink azonban viszonylag könnyen segíthetnének a dolgon. Ha azok, akik naponta látogatnak minket, egy-egy új kérdés megjelenése után azonnal szavaznának - akár naponta tehetnénk fel új kérdéseket, és kevesebb esélye lenne a manipulátoroknak, hogy sorozataikkal torzítsák olvasóink véleményét. Sajnos a tisztelt olvasók túlságosan járatosak az internetes szavazás rejtelmeiben, s ahogy mi nem törődünk a torzítók kiszűrésével, ők sem fordítanak energiát szavazatuk leadására.

Gondoljátok meg…
Ezek után lássuk a torzított adatot.
Vitanap a Parlamentben a kormány 3 éves működéséről


MTI és TV híradások
Parlamenti napló

Korábbi közvéleménykutatásaink

Vissza a kezdőlapra