Lakáshitel-tartozások: adósságrendezés - új szerződések az év végén
A tervek szerint december közepén kapják meg az OTP-lakáshitelükkel tartozók az adósságrendezési programban való részvételükről szóló határozatot - tájékoztatta Lakner Zoltán, a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) helyettes államtitkára az MTI-t csütörtökön. Az érintetteknek a határozat birtokában új szerződést kell kötniük a pénzintézettel, ez átcsúszhat a jövő évre.

    Az OTP tavasszal és nyár elején küldött értesítést azoknak, akik 1989 előtt, valamint 1989 és 1993 között vettek fel lakáshitelt, de a részleteket nem fizették vissza, és tartozásukat a pénzintézet már lejártnak minősítette - mondta Lakner Zoltán.Hozzátette, hogy összesen 55 ezer családot értesítettek, közülük 29 ezren jelentkeztek. Az államtitkár-helyettes hangsúlyozta: a jelentkezők mintegy 5 százaléka nem felelt meg a feltételeknek, a többiek viszont az általuk kiválasztott konstrukció alapján vehetnek részt az adósságrendezési programban.

     A szaktárca adatai szerint a kérelmet benyújtók 80 százalékának a jövedelme nem éri el a nyugdíjminimumot, 18.310 forintot, és több mint felénél a hitelfelvétel óta a család élethelyzetében következett be olyan változás - például a házastárs halála, rokkanttá válás, munkanélküliség -, amely megnehezítette a törlesztő részletek rendszeres fizetését.

     Lakner Zoltán kifejtette, hogy többféle módozat közül választhattak az érintettek, az új szerződést ennek alapján köti meg velük az OTP: az 1989 és 1993 között felvett hitelek esetében ötféle konstrukciót dolgoztak ki a tartozások rendezésére, a kamatokat minden esetben elengedik. Az érintettek választhattak, hogy egy összegben kifizetik a tőketartozást, vagy ennek negyedét egyszerre, a fennmaradó részt pedig egy év alatt törlesztik.

     A lehetőségek között szerepelt a tőketartozás új hitellé minősítése. Ebben az esetben legfeljebb tíz év alatt kell az érintetteknek az új hitelt törleszteniük. Gyermekenként 50 ezer forintot, de legfeljebb a tőketartozás felét átvállalja az állam a kiegészítő családi pótlékban részesülő családok esetében. A fennmaradó tartozás kifizetésére ebben az esetben is választható volt a tízéves hitelkonstrukció.

     Kivételesen méltányos esetekben - például az egyik adós halála, rokkantnyugdíjazása - esetén a kamat mellett a tőke felét-negyedét is átvállalja az állam. Ilyenkor a maradék adósságot öt év alatt, havi 5.000 forintot meg nem haladó részletekben kell kifizetniük az érintetteknek.

     Az 1989 előtti hitellel tartozók esetében a hátralék - a kamat és a tőke együttes összegének - felét átvállalja az állam, ha az adós egy összegben, vagy az eredeti határidőig, vagy legfeljebb tíz év alatt megfizeti a fennmaradó részt.

     A kiegészítő családi pótlékban részesülő családoknál, továbbá az egyik adós halála, rokkantnyugdíjazása esetén a hátralék 70 százalékát vállalják át. A megmaradó 30 százalékot egy összegben, eredeti futamidőn belül vagy tíz év alatt fizethetik vissza az érintettek.

MTI
Vissza a kezdőlapra