Biztonságosabb és önkéntes lesz a magánnyugdíj
Mintha a bolha csípte volna a szabaddemokrata és szocialista képviselőket, amikor szembesültek azzal a módosító csomaggal, amelyet Szűcs Lajos (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Koppánné Dr. Kertész Margit (FKGPÖ és Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP) jegyzett.
A módosító csomag és az eredeti törvényjavaslat valóban  mélyrehatóan beleszól a magánnyugdíj pénztárak helyzetébe.
A módosítás főbb elemei a következők:
1. Megszűnik a pénztártagság kötelező jellege. Jelenleg a pályakezdők részére kötelező, másoknak választható ez az öntakarékossági forma.
2. Szigorodnak a pénztár létesítési és működési szabályai. A szocialisták azt is lehetővé tették, hogy ha valaki csődbe vitte a magánnyugdíj pénztárt, másnap újat alapíthasson.
3. Átláthatóbb, ellenőrizhetőbb lesz a pénztárak gazdálkodása.
4. Azok, akik úgy érzik tévedtek, vagy megtévesztették őket, további lehetőséget kapnak arra, hogy visszatérjenek a nemzeti szolidaritáson alapuló állami rendszerbe.
5. Megszűnik az a lehetőség, hogy a 15 évnél hosszabb ideig pénztártagok, ha nyugdíjba vonuláskor kiderül, hogy rosszabbul jártak, mintha az állami rendszerben maradtak volna, veszteségük mérséklésére a garancia alapból kiegészítő támogatást kapjanak (ennek a nehezen érthető neve: norma járadék). Ezt a szocialisták a magánnyugdíj rendszernek adott kegyelemdöfésnek nevezik. Az eredeti elgondolás ezt az elemet azért vezette be, hogy azokat, akiknek életkoruk alapján már nem volt célszerű átlépni az új rendszerbe, mégis átcsábítsa. A normajáradék azonban igen kis pénzt jelent. Százezer forintos össz-nyugdíj esetén talán ötezer forintot. (2000-ben az átlagnyugdíj harminckétezer forint.) A rendelkezés egyébként főleg a pénztáraknak kedvez, még ha rosszul is gazdálkodnak, a garancia alap, tehát a többiek által biztosított pénz, rendelkezésükre áll. Mivel a múlt év különösen mutatta, hogy a pénztárak hajlanak a kockázatos lépésekre és viszonylag kis nyereséget tudtak csak elérni, érdemes jobb, okosabb befektetésekre serkenteni őket. Ez a magánnyugdíj rendszer közgazdasági előnye, ezért érdemes megtartani magát a rendszert, de csak akkor, ha helyes és ésszerű tevékenységet folytatnak.
6. Noha az ellenzék most - mint oly gyakran - farkast kiabál, a módosítás nem szűnteti meg az állami garanciát. Sokkal inkább arról van szó, hogy aljas indulatból megpróbálják a magánnyugdíj pénztárak tagjait a kormány ellen fordítani. Úgy riogatnak, a garancia megszűnésével, mint nemrégen a szabad szombat elvesztésével.
 
Vissza a kezdőlapra