Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2001. november 21-i számából
Film.hu

Elképzelhető, hogy háromrészes tévéfilm is készül a Hídember című alkotásból. Ennek bemutatása csak a mozifilm premierje után lehetséges. A koprodukciós partner a Magyar Televízió, ezért valószínű, hogy ott láthatnák a nézők ezt a változatot.

A jövő év tavaszán lesz a Hídember című film premierje. A stáb ezekben a napokban a Magyar Tudományos Akadémián dolgozik, s a forgatási időszak kétharmadán már túljutott. Értesülésünk szerint szóba került, hogy a Széchenyi Istvánról készülő alkotásból egy televíziós változat is készül. Ezt Hábermann Jenő producer meg is erősítette, hozzátéve, hogy erre csak a film bemutatója után legalább fél évvel kerülhet sor. Külön, a háromrészesre tervezett tévésorozatra nem forgattak újabb jeleneteket, s a moziban látható film sem lesz hosszabb a tervezettnél. Az alkotók a két és fél órás művet szabnák háromfelé, hogy a tévé képernyőjén azok is megnézhessék, akik nem jutottak el a mozikba.

Mátyás királyról forgatna nagyszabású mozifilmet André Szőts, a nemzetközi koprodukcióban készülő Napóleon-sorozat egyik producere. Terve szerint Szabó István lehetne a Mátyás-film rendezője. A kulturális tárca vezetése hajlandó tárgyalni a támogatásról.
Mátyás király igazi európai történelmi személyiség, akiről nagy, nemzetközi összefogással készülő filmet forgathatnánk – mondta a magyar származású francia producer, André Szőts, aki egy televíziós nyilatkozatában tett említést a tervről. A szakember úgy véli, Mátyás király élete tele van olyan motívumokkal, részletekkel – csaták, reneszánsz kultúra, politikai machinációk, romantikus szerelem –, amelyek egy színes, érdekes filmet ígérnek. Már régóta beszélget Szabó Istvánnal közös film lehetőségéről, és az utóbbi időben szóba került egy Mátyásról szóló forgatókönyv terve.

A nézettségi adatok szerint a Moszkva tért mindjárt a premierhéten 13 840-en látták Magyarországon. Török Feri első filmje mindössze három művészmoziban és három multiplexben megy jelenleg, így ebben a kategóriában a csaknem tizennégyezres első hét a 25 kópiával futó 3-400 000 nézőt produkáló hollywoodi produkciókéhoz mérhető, közölte Prukner Pál, a forgalmazó Budapest Filmtől.

Világpremierrel vette kezdetét a negyedik Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál 2001. október 12-én: itt mutatták be először a nyilvánosság előtt Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég című játékfilmjét Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével, amely az Amerikában elhunyt Karády Katalin életéről szól.
A filmfesztivál szervezői – élükön a magyar filmkultúrát az Egyesült Államokban megszállottan terjesztő Bunyik Bélával – az idén negyedszer vágtak neki, hogy a világ filmiparának fővárosában az ottani szakmabelieknek és kívülálló érdeklődőknek, amerikaiaknak és magyaroknak bemutassák az előző időszak magyar filmtermésének legjavát.
A Los Angeles-i közönség láthatja majd Sopsits Árpád Torzók című alkotását is, mely szeptemberben Montrealban elnyerte az egyetlen A kategóriás észak-amerikai filmfesztivál nagydíját. 

Vissza a kezdőlapra