Ünnepélyesen felavatták a Mária Valéria hidat
A Mária Valéria híd avatására a szlovákiai Párkányba érkezett többezer főnyi tömeg részvételével kezdődött meg az avatási ünnepség. A hídfőnél előbb Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő, majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa mondott ünnepi beszédet. (A képen: Orbán Viktor, Mikulas Dzurinda és Günter Verheugen elvágja a két ország zászlajával díszített szalagot a hídavatáson)

    A Mária Valéria híd volt az egyetlen olyan dunai híd, amelyet a II. világháború vége óta nem építettek újjá. A hídavatás történelmi eseményére a térség több ezer lakosa gyűlt össze.

     - Az újjáépített Mária Valéria híd a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság, illetve a szlovák és a magyar polgárok közötti új kapcsolat jelképe, amely az elkövetkezendő években valóságosan és képletesen is összekapcsolja a két nemzetet - mondta Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök az avatási ünnepségen.

     A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy a híd újjáépítéséről két évvel ezelőtt írt alá szerződést Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, s a kezdeményezés az Európai Unió segítségével valósulhatott meg. Szavai szerint a hídavatás azt az üzenetet hordozza a jövő nemzedékének, hogy a két nemzetnek még inkább közelednie kell egymáshoz, még nyitottabbá kell válnia egymás iránt.

     - A szlovákok és a magyarok lélekben is alkalmassá váltak az európai uniós tagságra azzal, hogy eltüntették az utolsó második világháborús roncshidat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mária Valéria híd avatásán mondott beszédében.

     A kormányfő emlékeztetett arra, hogy ötödször építették újjá a Párkányt Esztergommal összekötő hidat, miután 300 éve a császári csapatok felégették az itteni hajóhidat, 1849-ben leégett, és mindkét világháborúban lerombolták.

     - Magyarok és szlovákok közös sikere, hogy 11 hónap alatt sikerült újjáépíteni a hidat. Ez bebizonyította azt is, hogy a remény, a hit és a bizakodás mindig erősebb, mint a kétségbeesés és a beletörődés - fogalmazott a miniszterelnök.

     Úgy vélte, hogy az utolsó komppal, amelyen Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Günter Verheugen EU-biztos társaságában az avató ünnepségre érkezett, véget ért a múlt. A híddal egyben elkezdődött a jövő: "eltervezzük, belevágunk és megcsináljuk."

     Orbán Viktor a tervezők, a mérnökök, a mesteremberek, a munkások mellett külön megköszönte szlovák partnerének, Mikulás Dzurindának a híd újjáépítésében játszott szerepét. Mint mondta, Dzurinda nélkül nem épülhetett volna újjá a híd, az EU támogatása nélkül pedig sokkal nehezebb lett volna.

     - Magyarország és Szlovákia példát mutat miként lehet békésen, egymás mellett együttműködve dolgozni; erősen hiszem, hogy mindkét ország az Európai Unió teljes jogú tagja lesz 2004-ben - mondta Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa beszédében.

     A brüsszeli biztos szerint Európa készen áll a két ország befogadására, mint ahogy Magyarország és Szlovákia is felkészült a belépésre. - Egész Európa ünnepi eseménye ez a hídavatás. Soha többé nem engedhetjük meg, hogy háború legyen és hidakat romboljanak le - fogalmazott az EU-biztos.

     Günter Verheugen az Európai Unió 380 millió lakosa nevében gratulált a hídhoz. Mint mondta, az unió szimbolikus okokból is támogatta az újjáépítést, mivel "Európa alapjait a hidak képezik."

MTI
Vissza a kezdőlapra