A veszett fejsze nyele
A Magyar Demokrata Néppárt országos küldöttgyűlése felhatalmazta az elnökséget, hogy folytassa a tárgyalásokat a Kereszténydemokrata Néppárttal, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesülettel, valamint a zöld demokratákkal, és megállapodás esetén vegyen részt egy új párt létrehozásában. Emellett a küldöttgyűlés módosította a párt alapszabályát, hogy lehetővé váljon a kettős párttagság. Pusztai Erzsébet kijelentette: meg szeretnék előzni azt is, hogy a választások után közvetve vagy közvetlenül radikális párt kerüljön kormányzati pozícióba, vagy nagykoalíció tegye formálissá a demokratikus intézményrendszert. Ezért határozott úgy az országos küldöttgyűlés, hogy ha a megkezdett békejobb együttműködés folytatásaként sikerül létrehozni új politikai erőt, és így széles alapokon nyugvó együttműködést, az MDNP ennek keretében indul a 2002-es országgyűlési választásokon.

Ennyi a hír. Valószínűleg kevés ember szívét dobogtatja meg. A sorok között megbúvó gondolat azt sugallja, hogy a Néppárt háza táján nem hisznek a Fidesz-MDF összefogás abszolút többségében.
Pedig ez a mandátumelemzések szerint lehetséges, sőt nagyon is valószínű. Mint annyiszor, a maguk helyét kereső kis pártok - bizonyára szándékaik ellenére - a baloldal gondolatait veszik át: az MDNP ugyanúgy a Fidesz bemiépezésével operál, mint az MSZP. Ám volt más tanítómesterük is. Torgyán szavait ismétlik, amikor a nagykoalíciótól féltik a magyar demokráciát.
Mai határozatukban azonban más hibák is vannak. A Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület (HOME) sokkal közelebb áll a baloldalhoz, mint az MDNP vagy a KDNP. Ugyan messze nem egységes szervezet, de alapvetően balra húzó és onnan jövő emberek képviselik. Olyanok., akik kimaradtak valamiért a "csapatból". Szerencsés esetben azért mert túl jók voltak oda, ám máskor azért, mert oda sem voltak elég jók. Ebből az egyvelegből sok jó nem származhat, hacsak az nem, hogy a velük való szövetség még azt a kevés MDNP és KDNP szavazót is a Fidesz-MDF-MKDSZ-Fidelitas csoport felé fordítja. Ez utóbbi lehetőség alapján örömmel köszöntjük az MDNP mai döntését.
Érdemes észrevenni, hogy nem szerepelnek a határozatban a kisgazda töredékek. Ezek egy része ugyan a Fideszben látja a megoldást - amint a szavazópolgárok nagy többsége is - másrészük azonban a biztos pusztulás felé rohan. Távollétüket a HOME baloldalisága is magyarázhatja.
Egyedül a KDNP nyerhet a tervezett friggyel. Füzessy és az ő Bartókja a KDNP ellen folyó perek elől is menekülnének egy új párt védőszárnyai alá. Kérdés, hogy elég összetartó erő e két párt között, hogy közösen nem szeretik a Fidesz - Magyar Polgári Pártot? A választók megnyerésére aligha lesz elég ez az érzelem.
Ha ezzel a tervezet tárgyalás sorozattal meg is találják Pusztaiék a veszett fejsze nyelét, még valamiféle fejszevasat is kell keresniük.
 

Vissza a kezdőlapra