Medgyessy nagynak érezte magát az úttörők között és Orbánnal is vitázna

Medgyessy Péter készen áll arra, hogy a megfelelő időben nyilvános vitát kezdeményezzen Orbán Viktor kormányfővel. Erről a szocialista politikus a Magyar Úttörők Szövetségének rendezvényén beszélt szombaton, Budapesten. Ismereteim és habitusom alapján nyugodtan állok ki a vitára, és nem biztos, hogy az lesz Orbán Viktor kedvenc napja - fogalmazott Medgyessy Péter.

A szocialista miniszterelnök-jelölt az oktatás kérdéseiről szólva hangsúlyozta: az MSZP programjának középpontjában a tudás áll. Véleménye szerint Magyarországon olyan pedagógus-társadalomra van szükség, amelyet elismernek és megfizetnek, mivel ők adnak gondolatokat és morált a következő generációk számára. Medgyessy Péter kritizálta a kormányt, mert az oktatás az elmúlt három és fél évben nem kapott megfelelő lehetőségeket. Mint mondta, nagyobb fontosságot kellett volna tulajdonítani az ágazatnak, s az MSZP kormányra kerülése esetén hét pontban foglalta össze az e téren szükséges tennivalókat. Úgy látszik a mesebeli bűvös hetes szám minden szocialista anyagon végig vonul. Pedig nem hét, hanem három a magyar igazság…

Medgyessy Péter szövetséget ajánlott a pedagógusoknak és kijelentette: a parlamenti pártoknak és a szakmai, illetve civil szervezeteknek közösen kell meghatározniuk egy oktatáspolitikai minimumot. A szocialista politikus úgy látja versenyképes fiatalságra van szükség, ennek érdekében többek között növelni kell az oktatás színvonalát. Medgyessy Péter elképesztőnek és elszomorítónak nevezte, hogy micsoda esélykülönbséggel indulnak neki a különböző iskoláknak a fiatalok, ezért arra tett ígéretet, hogy az MSZP már az óvodáskorúaknál megpróbálja azt csökkenteni. Ehhez kapcsolódóan beszélt arról, hogy enyhítenék a családok terheit az általános iskolai ingyenes tankönyvellátással, a könyvsegély összegének kétszeresére emelésével és egyéb szociális juttatásokkal.

Szavai szerint meg kell határozni az iskolai infrastruktúrát illetően egy statikai, ellátottsági és higiéniai minimumot, amelyet azután folyamatosan ellenőrizni is kell. A szocialista miniszterelnök-jelölt a pedagógusok anyagi és erkölcsi elismerésének fontosságára hívta fel a figyelmet, és jelezte: kormányra kerülésük esetén, 2003. január 1-jétől jelentősebb béremelést hajtanának végre az ágazatban, később pedig garantálnák az inflációt meghaladó folyamatos növekedést. Vegyük figyelembe, hogy a pedagógus bérek most is jobban nőttek, mint az infláció, és épp idén ősszel volt egy 20 százalékos emelés. Megszületett a pedagógus életpályakép, ami törvényes garanciává is alakulhat. Ehhez képest nem sokat mond a jelentősebb kifejezés.

Medgyessy Péter az oktatás kapcsán nemzeti sorskérdésnek nevezte a cigányság helyzetét, és mint megjegyezte, mivel megosztott ez a társadalmi réteg, nem biztos, hogy egy-egy szervezettel kell "mutyit" kötni, a szövetségnek valamennyi cigány embert érintenie kell. Ezzel kapcsolatban azt vegyük észre, hogy a baloldal évtizedek óta semmit nem tett a cigányságért, akiknek az Orbán kormány két fontos szót üzent: tanulás és munka. Ahhoz, hogy ez a két szó valóban kiemelje a cigányságot a maga elmaradottságából pénzre  van szükség - ez adott a költségvetésben - és arra, hogy legyen a cigányság szemében hiteles szervezet, amely közvetít a romák és a felzárkózató programok között. Ezek konkrétumok, szemben Medgyessy üres szavaival.

2001. december 16-án.
 

Vissza a kezdőlapra