Pécs
Pécs Index.huCheck i-mail

 
 
 
 
  Medgyessy: busszal a menzára2001.11.22. 16:08
 

Fodor István 

November 22-én Pécsre érkezett Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A politikus délelőtt látogatást tett a Ghandi Gimnáziumban, majd a pécsi Városházán tárgyalt Toller László polgármesterrel. Ezután rövid „korzózás” következett a Király utcán, majd az ebédidő közeledtével buszra pattant, hogy elköltse ebédjét a PTE Ifjúság úti menzáján. A RAJTAPécs! folyamatosan nyomon követte Medgyessy mozgását. Felvételünkön a miniszterelnök-jelölt erősen kapaszkodik a zötyögő Ikaruson: ez az utazás legalább annyira rázós, mint amelyen a 2002-es választás lesz. Medgyessy természetesen csak utas volt a buszon, a vezetést nem vállalta. Jogosítvány hiányában ugyanis nem kormányozhat

Repüljünk most vissza egy kicsit az időben, nyájas olvasóim! Medgyessy Péter az autóbuszos utazás előtt rövid sétát tett a belvárosban, a vele együtt Pécsre érkező Doszpot Péter exrendőr és a városvezetés társaságában. Mozgását mindvégig nyomon követte a média serege, kamerák, fényképezőgépek csattogása közepette sétált a miniszterelnök-jelölt, úgy, akár egy popsztár. Medgyessy Péter azonban nem énekes, bár kétségkívül szeretné „kiénekelni” a Fidesz szájából a sajtot. 

A Király utcán „korzózó” politikus a Szent Mór utca sarkán, talán ennek a szobornak az inspirációjára döntött úgy, hogy egy balra át-fordulattal visszafelé veszi az irányt. Előtte azonban alaposan szemügyre vette a szobrot, amely egy furcsa férfitest-torzó: a bronzalkotást valaki már korábban kasztrálta, így az elvesztette nemét. Nem is időzött itt tovább Medgyessy Péter, hanem elindult visszafelé, hogy kíséretével együtt felszálljon a 30-as autóbuszra, amely a PTE Ifjúság úti épületében található menzára fuvarozza.

A busz, mint rendesen, most is időben érkezett. Igaz, egy kicsit várni kellett rá, mint ahogyan az MSZP-nek is várnia kell arra, hogy magához ragadhassa a kormányt. Nézzük csak meg figyelmesen, hogy mi van a busz oldalára írva? „Válaszd a zenét!” A felirat előtt látható úriembernek bizonnyal van egy másik tippje is, hogy kit vagy mit válasszunk... Most azonban nincs választás, a politikus és kísérete utasként veszi igénybe a Pécsi Tömegközlekedési Rt. szolgáltatását. Nomen est omen, tartja a mondás, ha tömegközlekedést emlegetünk, akkor van is tömeg! Doszpot Péter például csak a csuklóba tudta magát bevenni. Az út során csak a busz csuklott, pedig az egykori sztárrendőrt is sokan emlegetik mostanság.

Toller László a magasba kapaszkodik, no nem a politikai élet dzsungelében, hanem a zötyögő harmincas buszon. A polgármester az utazás során nem húzott balra, hanem egy erős centrum-pozíciót foglalt el. Ez azonban kevés kapaszkodóval kecsegtet, így csak a szellőzőnyílás fogantyújába tudott csimpaszkodni Pécs első embere. Mennyivel impozánsabb lenne a helyzet, ha ezen a vonalon is Mercedes-buszok járnának... A polgármester így fogalmazott akkor, amikor a RAJTAPécs! fotósa képet készített róla: „Kicsi vagyok, székre állok...”

A székre viszont nem álltak, hanem ültek, és nem is akárki, hanem Szili Katalin, akit az udvarias férfi-politikusok hellyel kínáltak. Medgyessy az utazás során állva maradt, talán olyan megfontolásokból, hogy ülhet még eleget, ha a személye körül lengedező korrupciós vádak beigazolódnak. Álljon itt ellenpéldaként az a tény, amellyel az MSZP-s miniszterelnök-jelölt maximális törvénytiszteletről tett tanúbizonyságot: menetjegyét a felszállás után azonnal érvényesítette. 

Az autóbuszos utazás szerencsés véget ért, és a csapat megérkezett az Ifjúság úti megállóhoz, ahol már többen várták az érkezőket. A háttérben a történet eddigi főszereplője, a 30-as busz is megfigyelhető, mely (éppenséggel nem álmában) csenget egy picit, majd az ajtók bezárása után elviharzik a Kürt utcai végállomás irányába. A küldöttségnek is ez a hely a végállomása, ugyanis Medgyessy Péter a PTE-re érkezett, hogy ebéd után a hallgatóknak szervezett fórumon az egyetemisták kereszttüzébe álljon. 

Felvételünk tanúsága szerint Medgyessy megtette azt a lépést, amely oly sok vitát váltott ki országszerte a közelmúltban: a politikus ugyanis egyetemi területre lépett. Hazánkban több felsőoktatási intézmény is betiltotta a politikai rendezvényeket saját területén, ám Pécs engedékenyebbnek bizonyult. Dr. Tóth József rektor ugyanis engedélyezte, hogy évente egy alkalommal bármely politikai párt szervezhet egy rendezvényt, amelynek során a hallgatókkal találkoznak az adott politikai csoportosulás képviselői. Az engedmény naptári évre vonatkozik, így nem kell meglepődni, ha a 2002-es választások előtt még egyszer találkozunk az MSZP-vel a Pécsi Tudományegyetemen.

Most viszont elég a szóból, irány a menza! Az egyetemisták nem kis meglepetésére a „Pacsirta” Éttermet politikusok és a sajtó hada lepte meg. Az önkiszolgáló étteremben mindenki tálcát fogott, és elemózsia után nézett. A politikusok többsége, így Medgyessy Péter sem kényszerítette magát a az egyetemisták számára feltálalt főzelék-menü bilincsébe, hanem a la carte választott. A RAJTAPécs! tudósítója szakácsnak álcázta magát, hogy ezt az exkluzív felvételt az olvasók elé tárhassa: az MSZP miniszterelnök jelöltje a pult túlsó oldalán láthatóan kétségek között gyötrődik, hogy mit is fogyasszon. 

Medgyessy Péter egykor a pénzügyminiszteri tárcát vitte, most viszont a tálcát viszi. Az MSZP-s politikus ebédje összeválogatásakor jól választott, ám a kérdés most az, hogy vajon őt választja-e majd az ország a 2002-es választás fő fogásaként. Addig azonban még sok víz lefolyik a Dunán és az ebédhez vizet fogyasztó politikusok torkán. 

A végére nem marad más hátra, mint a fizetés. A politikusoknak alaposan a pénztárcájukba kellett nyúlni, amikor fizettek: a Pacsirta Étteremben ugyanis nem olcsó az étkezés – legalábbis az egyetemisták számára nem. A többség általában beéri egy fél főzelékkel, feltét nélkül, egy karéj kenyér társaságában. Az mindenesetre tény, hogy nekik a főzelék mellett azt is le kell nyelniük, amit a politikusok kifőznek számukra: hat évvel ezelőtt például pont az a párt vezette be a tandíjat, amelynek miniszterelnök-jelöltje most itt ebédel. 

A Pécs.Index főoldalára »
MKDSZ főoldalra»