Kereszténydemokrata Internacionálé - MEXICÓ
A Fideszt felvették a CDI-be
Orbán Viktort a CDI alelnökévé választották
Orbán Viktor mexikói találkozója Aznar spanyol kormányfővel

A Fideszt felvették a CDI-be

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) szerdai mexikóvárosi ülésén felvették a szervezet tagjai közé a Fidesz-Magyar Polgári Pártot. A 72 ország 82 kereszténydemokrata pártját tömörítő szervezet nagy többséggel, ellenszavazat nélkül vette fel tagjai közé a magyar kormánypártot.

    A Kereszténydemokrata Internacionálé sokat nyer azzal, hogy tagjai közé emeli a kelet-közép-európai térség legerősebb jobbközép pártját - indokolta a döntést Wilfried Martens, a CDI Végrehajtó Bizottságának leköszönő elnöke, aki egyben méltatta Orbán Viktor személyét is.

     A Kereszténydemokrata Internacionálé tanácskozásáról a magyar miniszterelnök elmondta: az utóbbi időben a szervezet azokat a pártokat is felveszi soraiba, amelyek nevükben nem kereszténydemokraták, de polgáriként határozzák meg önmagukat. Ez az átrendeződés a szervezet nevének megváltoztatásában is megnyilvánul, az új elnevezésről most döntenek.

     Magyarországról eddig csak az MDF volt a Kereszténydemokrata Internacionálé tagja.

Orbán Viktort a CDI alelnökévé választották

      Orbán Viktor miniszterelnököt alelnökké választotta szerdán Mexikóvárosban (CDI) - jelentették be a délelőtti plenáris ülés utáni sajtóértekezleten.

     A CDI Végrehajtó Bizottsága José María Aznar spanyol kormányfőt választotta meg elnökévé a következő két évre.

     A kereszténydemokrata pártok világszövetsége a centrum irányába való nyitást határozta el mexikóvárosi értekezletén. Ennek jegyében a szervezet nevét - rövidítése, a CDI meghagyásával - Centrodemokrata Internacionálévá változtatta.

Orbán Viktor mexikói találkozója Aznar spanyol kormányfővel

Spanyolország támogatja az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok teljesítménycentrikus megítélését - közölte a magyar kormányfővel spanyol kollégája szerdán Mexikóban.

     Orbán Viktor magyar és José Maria Aznar spanyol miniszterelnök a Kereszténydemokrata Internacionálé mexikóvárosi ülése előtt folytatott kétoldalú megbeszélést az Európai Unió bővítéséről, ezen belül a spanyolországi munkavállalás feltételeiről.

     A magyarok spanyolországi munkavállalásával kapcsolatban Borókai Gábor, a miniszterelnök szóvivője a találkozó után az MTI-nek elmondta: a spanyol kormányfő nem tart szükségesnek átmeneti intézkedéseket Magyarország felvétele után, és véleménye az, hogy a közeljövőben aláírható az ezzel összefüggő egyezmény.

     Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta José Maria Aznart Magyarországnak a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére vonatkozó tervéről, a spanyol kormányfő pedig jelezte, hogy Madrid és Sevilla is fontolgatja a pályázat benyújtását.

     A kétoldalú mexikóvárosi találkozó célja az volt, hogy - mint azt a kormányfő még a találkozó előtt újságíróknak elmondta - a svédekhez, valamint a belgákhoz hasonlóan szoros baráti, szakmai együttműködés alakuljon ki az unió soros elnöki tisztét a jövő év első felében betöltő Spanyolországgal.

     Az e téren való együttműködést vélhetően megkönnyíti, hogy jelenleg mindkét országban jobbközép, konzervatív kormány van hatalmon - mondta Borókai Gábor.

MTI alapján
Vissza a kezdőlapra