Az elmaradt Mikola-Demszky találkozó valós oka
 Elmaradt a főpolgármester és az egészségügyi miniszter csütörtök délutánra tervezett városházi megbeszélése, mivel Mikola István, aki déltájban még telefonon fenntartotta megbeszélési szándékát, fél órával a tervezett időpont előtt, fél kettőkor telefaxon lemondta a találkozót. Ezt Demszky Gábor közölte a megbeszélésre érkezett újságírókkal.

Mikola István véleménye

     - Csalódott vagyok, mert korábban nem gondoltam, hogy Demszky Gábor politikai kampányfogásként használta volna fel, ha létrejön a csütörtökre megbeszélt szakmai egyeztetésünk - mondta Mikola István az MTI-nek.

     Az egészségügyi miniszter arra reagált, hogy a főpolgármester sajtótájékoztatón bejelentette: az egészségügyi miniszter fél órával a tervezett időpont előtt telefaxon lemondta találkozójukat. Mikola István elmondta: Demszky Gábor kezdeményezésére ő maga baráti és szakmai beszélgetésre készült, ám a főpolgármester által elküldött programjavaslatból arra következtetett, hogy Demszky Gábor saját politikai kampánya eszközeként kívánja személyét felhasználni.

     Az egészségügyi miniszter szerint komolytalan lett volna, ha két vezető olyan tízmilliárd forintos nagyságrendű kiadásokat igénylő programokról tárgyal, amelyekről a főváros egészségügyi és sportbizottsága sem tárgyalt még, és a szaktárca apparátusa előtt sem ismert.

     Mikola István az MTI rendelkezésére bocsátotta Demszky Gábornak csütörtökön eljuttatott levelét, amelyben a találkozót lemondta.

     A levél tartalmazza: "Az Ön által tegnap késő délután megküldött, egy órával ezelőtt kezembe került programjavaslatban szereplő napirendi pontok egyikében sem történt szakértői előkészítés. Olyan nagy horderejű kérdésekben, mint a főváros regionális baleseti sebészeti ellátása, az égési sérültek ellátása, a fővárosi kórbonctan helyzete, a 2002-ben címzett támogatásra javasolt fővárosi beruházások, még a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi és sport bizottsága szintjén sem volt tárgyalás, egyeztetés."

     Levelében a miniszter megjegyzi azt is, hogy a megbeszélésük egyik pontjaként javasolt budapesti prevenciós programról a minisztériumban még csak nem is hallottak, ilyen - egyébként kívánatos szakanyagot - egyetlen egészségügyi döntéshozó sem látott.

     Mikola István Demszky Gáborral közölte azt is, hogy készséggel áll rendelkezésére későbbi időpontban, előzetes szakértői egyeztetés után, személyes találkozón.

MTI alapján
Vissza a kezdőlapra