Mindszenty-emléknap Felsőpetényben és Rétságon
Mindszenty-emléknapot tartott Felsőpetényben és Rétságon a bíboros fogságból szabadulásának 45. évfordulóján a Váci Egyházmegye, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a Szilágyi Erzsébet Nőegylet, valamint a két település önkormányzata vasárnap. A felsőpetényi katolikus templomban Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét Mindszenty József emlékezetére.

    Ezután az ünneplő közönség az Almásy-kastélyhoz vonult, ahol 1956-ban Mindszenty József raboskodott. A hercegprímást innen szabadította ki a rétsági parancsokságról érkezett katonai alakulat, Pálinkás (Pallavicini) Antal őrnagy vezetésével, akit ezért a forradalom elbukása után kivégeztek.

     A kiszabadított bíborost Felsőpetényből Rétságra vitték, ahonnan rövid tartózkodás után a fővárosba utazhatott.

     Ma mindkét helyen emléktábla, illetve emlékmű áll mementóul a történteknek.Az emléknapon a felsőpetényi Almásy-kastély falán elhelyezett márványtáblánál Lipthay Erszébet, a Szilágyi Erzsébet Nőegylet elnöke mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy csak az tudja biztosan hol van és hová tart, aki ismeri és tiszteli saját történelmét.

     Az ünnep közönsége megkoszorúzta az Almásy-kastély falán elhelyezett emléktáblát, majd Rétságra vonult, ahol a volt laktanya kertjében felállított emlékműnél tisztelgett Mindszenty József emléke előtt.Részt vett az emléknapon Giovan Battista Verderame magyarországi olasz nagykövet, Belarmino Pinilla Contreras kolumbiai nagykövet, Alexander von Rom német követ, továbbá a magyar hadsereg veterán katonái és számos civil szervezet is.

     Mint ez az emléknapon is elhangzott, Mindszenty József földi maradványai hazahozatalának 10. évfordulója alkalmából a Mindszenty Alapítvány ünnepi megemlékezést tart a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében október 30-án.

     A megemlékezésen a program szerint részt vesz Mádl Ferenc köztársasági elnök, beszédet mond Achille Sivestrini bíboros, Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, Szebik Imre evangélikus püspök, Áder János, az Országgyűlés elnöke és Habsburg Ottó, a Páneurópa Unió elnöke.

MTI
Vissza a kezdőlapra