Megegyezés az 50 ezer forintos minimálbérről
Megegyeztek a jövőre kötelező 50 ezer forintos minimálbérről pénteken az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT). Először a munkaadói oldal fogadta el a kormányzat 50 ezer forintra vonatkozó javaslatát, azzal a feltétellel, hogy a Munkaerőpiaci Alapból 15 milliárd forintos kompenzációs keret áll rendelkezésre az emelést nehezen teljesítő vállalkozások terheinek részbeni átvállalására.

    Később az 50 ezer forintnál magasabb összeg érdekében érvelő munkavállalói oldal is csatlakozott a megállapodáshoz. Ezt azért tette, hogy ne egyoldalú kormánydöntés, hanem testületi állásfoglalás álljon a jövő évi minimálbér-emelés mögött.

     MINIMÁLBÉR - FIDESZ-NYILATKOZAT

     A Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportja örömmel üdvözöli, hogy az érdekelt felek összefogása nyomán, a munkavállalók helyzetének javítására megegyezés született a jövő évi minimálbérről - olvasható a frakció nyilatkozatában, amelyet pénteken küldtek meg az MTI-nek.

     A közlemény megállapítja, hogy a hosszú és nehéz tárgyalások eredményeként 2002. január 1-től nettó 22,5, bruttó 25 százalékkal emelkedik a bérek alsó határa.

     Az emelés miatt a vállalkozókat esetleg érő átmeneti nehézségek áthidalására a Munkaerőpiaci Alapból 15 milliárd forintot fordítanak, derül ki a nyilatkozatból.

MTI
Vissza a kezdőlapra