200 éves a Magyar Nemzeti Múzeum - rekonstrukciós készülődés a bicentenáriumra
A Magyar Nemzeti Múzeum alapítása bicentenáriumi évébe fordul november 25-én: 1802-ben e napon fogadta el I. Ferenc magyar király gróf Széchényi Ferenc felajánlását, miszerint Magyarországra vonatkozó gyűjteményét hazájának ajándékozza. A jubileumi esztendőben finiséhez ér az ország első közgyűjteményének otthont adó épület 1994-ben kezdődött teljes rekonstrukciója.

     A bicentenáriumi készülődés jegyében még az idén befejeződik a múzeum külsejének renoválása. A munkálatok során a Pollack Mihály tervei alapján 1837 és 1847 között emelt klasszicista épület visszakapta eredeti homokszínét - nyilatkozta az MTI-nek Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója.

     A főigazgató tájékoztatása szerint csaknem a 8 és félmilliárd forintot kitevő teljes rekonstrukció eddigi költségei 6,9 milliárd forintot emésztettek fel, s még az idén befejeződik a díszlépcsőházat ékesítő freskók - Than Mór és Lotz Károly 1875-ben készült alkotásainak - restaurálása, az ünnepélyes átadást a tervek szerint december 13-án tartják.

     Jelenleg a belső udvar alatti ezer négyzetméteres restaurátor műhelyegyüttesének műszaki átadása folyik, és az év végén megkezdődhet a Költözködés. A kő-, fa- és fémrestaurátorok, illetve a fotósok számára kialakított termekkel a múzeum Nyugat-Európa élvonalába tartozó restaurátor műteremegyüttessel gazdagodott.

     A rekonstrukció végső szakaszában, azaz jövőre és 2003-ban további restaurátor munkahelyeket hoznak létre a díszlépcsőház alatt, valamint a jelenlegi műhelyek rekonstrukciója során, s jövő tavasszal adják át a kőraktárat, és akkorra nyeri vissza régi szépségét a díszterem és a kupolaterem is. A rekonstrukció utolsó munkálatai sorában pedig mélygarázst alakítják ki a múzeumkertben, az Arany János szobor alatt.

     Az intézmény bicentenáriumi központi ünnepségét 2002. november 25-én tartják az állandó régészeti kiállítás megnyitásával. Az ünnepségsorozat azonban - amelyet az ugyancsak 200 éves Országos Széchényi Könyvtárral karöltve rendez a múzeum - már január 22-én kezdetét veszi - mondta Kovács Tibor főigazgató.

MTI
Vissza a kezdőlapra