Előre a múltba
 
A minap hírül adták, hogy a nyolcvanas években már levitézlett ipari miniszter Kapolyi elvtárs az MSZP Szabolcs megyei listáján az előkelő második helyen készül a politikai életbe való visszatérésre.
Kapolyi, aki időközben elvtársból úr lett, szépen meg is gazdagodott. Vagyonából arra is tellett, hogy megválasztassa magát az egyik szociáldemokrata tömörülés pártelnökének. Mostani "reaktiválása" az MSZP új szövetségi politikáját jellemzi. A szakszervezeti vezetők mellett - vagy helyett - a töredék baloldali párt szavazóinak befogására is rászánta magát a Köztársaság tér.

Mindezeknél azonban fontosabb az, hogy Medgyessy régi minisztertársának előkerüléséről van szó. Bizony a jövő építése helyett a késő Kádár korszak hatalmi viszonyainak helyreállításán dolgoznak Kovácsék. Erre utalt már az is, hogy csak a nyolcvanas évek politikusaiban gondolkodtak, amikor miniszterelnököt kerestek, s erre utal most Kapolyi jelölése.

Mindez Medgyessy életútjának ismeretében nem meglepő. Tessék csak végigolvasni!
 

Az 1942-ben Budapesten született Medgyessy Péter, mint azt egy interjúban elmondta, erdélyi származásúnak vallotta magát, Miklós nevű őse Bethlen fejedelem íródeákja volt. A Petőfi gimnáziumban szerzett érettségi után a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen végez 1966-ban.
Első munkahelyén, a Pénzügyminisztériumban 22 évet tölt, miközben egyre feljebb araszol a ranglétrán: osztályvezető 1970-től, főosztályvezető 1980-tól, majd miniszterhelyettes 1982-től.
1986 utolsó munkanapján kerül be pénzügyminiszterként a Lázár-kormányba, s tárcáját megőrzi a Grósz-kormányban is. Ez utóbbi periódusban Medgyessy jegyzi az 1988. január elsején bevezetett ár- és adóreformot, amikor a kormány átállt az azóta ismert személyi jövedelemadóra és az általános forgalmi adóra.
Közben 1987 júniusában, pénzügyminiszterként - feltehetően politikai nyomásra - megszünteti a Hagelmayer István által vezetett és a reformközgazdászokat tömörítő Pénzügykutatási Intézetet.
Miniszterelnök-helyettesnek 1987 decemberében nevezik ki, s ebben a funkcióban a gazdaságpolitika koordinálását látja el a Grósz-, majd a Németh-kormányban.
Politikai karrierjének is jelentős periódusa az 1987-89 október közötti időszak: 15 hónapig tagja az MSZMP Központi Bizottságának. 1989-ben - mivel Grósz közvetlen bizalmasának számít - nem választják meg küldöttnek az MSZMP utolsó, az MSZP első kongresszusára.
A rendszerváltást követően a Magyar Paribas Rt. elnök-vezérigazgatója, majd 1994 szeptemberétől a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnök-vezérigazgatója. Makroközgazdász-bankárként kap megbízást Horn Gyulától 1994 nyarán a miniszterelnöki tanácsadó testület vezetésére, ám a testület néhány hét után megszűnik. 1996. tavaszától 1998-ig a Horn kormány pénzügyminisztere, majd visszatér a bankszférába, hogy 2001 tavaszán miniszterelnök-jelöltnek "jelentkezzen".
A Ki Kicsodában olvasható életrajzában a kétgyermekes, s már egy unokát is magáénak tudható Medgyessy a természetjárást és a zenét jelölte meg hobbinak. Emellett a golf iránti elkötelezettségét jelzi, hogy a szövetség elnökének választották.

A napokban jelent meg a Világgazdaság egyik cikke, amely szerint lehet hogy Medgyessy mint üzletember nem tett semmi törvénytelenséget, például a mostanában sokat emlegetett belvárosi lobbizás során, de ami lehetséges az üzleti világban, az nem engedhető meg a politikában. Nem lehet e két területet folyamatosan váltogatni.

Ez a cikk mintha jelzés lenne: a baloldali médiaértelmiség leírta a sok miniszterelnököt kiszolgált Medgyessyt. Posztján mindössze azért marad, ha marad, mert késő már mozdonyt váltani.
Napjainkban széleskörű levelezést folytat, amelyben csodálatos dolgokat ígér mindannyiunknak. Mint Horn, 1993-ban. Szép terveit lett volna módja a Lázár, a Grósz, a Németh, majd a Horn kormányban megvalósítani. Nem sikerült. Most "pótvizsgára" jelentkezik. Kapolyi reaktiválásával azonban jelzi, nagy változásokra ne számítsunk: ott folytatná, ahol abbahagyta. Vezetésével mennénk előre a nyolcvanas évekbe.

Szelle György

Vissza a kezdőlapra