Október 23.- megemlékezések országszerte
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 45., valamint a köztársaság kikiáltásának 12. évfordulója alkalmából a fővárosban és vidéken több helyütt ünnepséget rendeznek. Az eseményeken részt vesznek közjogi méltóságok, miniszterek, a közélet ismert személyiségei is.

Hétfő
   Budapest
 

15.30 Az állami ünnepség a budapesti Műegyetemen nagygyűléssel kezdődik, amelyen Pálinkás József oktatási miniszter mond beszédet, s amelynek keretében Mádl Ferenc köztársasági elnökkel megkoszorúzzák a hősi halottak emléktábláját.
utána A forradalmi eseményeket elindító egyetemi ifjúság előtti tisztelgés után fáklyás felvonulás indul a Műegyetemtől 
18.00 a Bem térig, ahol a fiatalok emlékeznek meg a hősökről.
19.00 A "forradalom lángja" teherautókon megindul a Kossuth Lajos térre, majd a "forradalom lángjának" szimbolikus fellobbantása után az Állami Népi Együttes a "Naplegenda" című táncelőadásából ad elő részleteket.
20.00 A Magyar Állami Operaházban az 1956-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 12. évfordulója alkalmából rendezendő díszelőadás, amelyen a kormány nevében Dávid Ibolya igazságügy-miniszter mond beszédet.

   Vidék

 • Dávid Ibolya a  Zala megyei Lentiben a Szabadság téren,  reggel 9 órakor a délután 1 órakor pedig Keszthelyen a Fő téren tart beszédet az ünnepi megemlékezésen.
 • Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter a Békés megyei Sarkadon, a helyi önkormányzat ünnepi megemlékezésén mond beszédet délelőtt fél tizenkettőkor.
 • Harrach Péter szociális és családügyi miniszter 4 óra 45 perckor a Somogy megyei Tabon rendezett ünnepségen beszél.
 • Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed önkormányzatának ünnepi megemlékezésén vesz részt délelőtt 11 órakor.
 • Lezsák Sándor, az MDF országgyűlési képviselője a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken az 56-os kopjafáknál tart ünnepi beszédet délután 5 órakor.

 •  

   

  Kedd
     Budapest
   

  9.00 Katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Parlament előtt, a Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogóját. 
  Ezt követően az ünnepség résztvevői az emlékezés koszorúit helyezik el a Nagy Imre-szobornál, a Vértanúk terén. Az eseményeken jelen lesz Mádl Ferenc köztársasági elnök. 
  10.00 Az államfő 10 órakor kitüntetéseket ad át a nemzeti ünnep alkalmából az Országház Vadász-termében.
  10.00  A budapesti Szent István bazilikában az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ökumenikus istentisztelet kezdődik.
  10.00 A XXII. kerületi önkormányzat ünnepi megemlékezésén Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere avatja fel. Az emlékműnél ezt követően Demeter Ervin, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter koszorúz. Az eseményen beszédet mond Németh Zsolt külügyi államtitkár. 
  11.00 A Magyar Igazolt Szabadságharcos Világszövetség megemlékezést tart és emléktáblát avat délelőtt 11 órakor a budapesti Corvin közben. Az eseményen részt vesz Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára.
  11.00  A parlamenti pártok közül a Fidesz és az MDF közös rendezvényt tart október 23-án. Dávid Ibolya, az Magyar Demokrata Fórum (MDF) és Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke mond ünnepi beszédet  a Széna téren, ahol a két pártelnök felavatja az Emlékhely ,56 Alapítvány közreműködésével felállított szobrot és emlékhelyet.
  14.00 Szintén a Corvin közben rendez megemlékezést és koszorúzást az 56-os Magyarok Világszövetsége és az 56-os Magyarok Világtanácsa. A rendezvényen beszédet mond Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnoka, a Pesti Srác Alapítvány pedig emlékérmeket ad át.
  16.00 Martonyi János külügyminiszter a Budapest Társaság délután 4 órakor a fővárosi Thermal Hotel Hélia szállóban kezdődő megemlékezésén mond ünnepi beszédet.

  Délelőtt 10 órától az Országimázs Központ támogatásával a forradalomhoz kapcsolódó játék- és dokumentumfilmeket vetítenek Budapesten a Corvin, Szolnokon a Tisza, Dunaújvárosban a Dózsa, Szegeden a belvárosi és Veszprémben a Séd moziban. A belépőjegyek ára jelképesen 56 forint. lesz.

  Vidék
   

 • A Történelmi Igazságtétel Bizottság reggel 9 órakor tart ünnepi közgyűlést a kecskeméti városháza dísztermében.
 • Dávid Ibolya délután 3 órakor a Tolna megyei Tamásiban, a Kossuth téren, 6 órakor pedig a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason a Hősök terén beszél és vesz részt az ünnepi megemlékezésen.
 • Matolcsy György gazdasági miniszter mond beszédet Gyulán, az önkormányzata délelőtt 11 órakor kezdődő Kossuth téri 1956-os kopjafánál megtartásra kerülő megemlékezésen és koszorúzáson .
 • Harrach Péter szociális és családügyi miniszter részvételével tartanak ünnepséget a Pest megyei Verőcén  délelőtt 11 órakor, amelynek keretében felavatják a Hét Vezér harangot.
 • Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter részt vesz  a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bököny önkormányzata ünnepi megemlékezésén, melyet délután 2 órakor a művelődési házban tartanak.
 • Vonza András  részt vesz Nagykálló önkormányzatának délután 4 órakor kezdődő ünnepségén is, a helyi művelődési házban.
 • Boros Imre, a Phare ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a vas megyei Körmenden vesz részt a Fő téren rendezendő ünnepségen.
 • *****
       Budapesten kora délutántól ünnepi gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Kossuth téren. Az egész napos budapesti program zárásaként pedig a Műegyetem rakparton a Hobo Blues Band lép fel Deák Bill Gyula vendégszereplésével.

       Október 23-án az emlékezés virágait lehet elhelyezni egész nap Budapesten a Nagy Imre szobornál, a Vértanúk terén, illetve a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájánál.

  Vissza a kezdőlapra