Magyarok az Európai Néppárti csúcsértekezleten
Villámlátogatást tett Orbán Viktor Brüsszelben. Délután fél kettőkor szállt fel a repülőgép a havas Ferihegyről. A miniszterelnök kíséretében volt Szemerkényi Réka államtitkár és e sorok írója. A küldöttséggel együtt utaztak a sajtó tudósítói is. Az utazás célja, hogy a magyar miniszterelnök is részt vegyen az Európai Néppártok miniszterelnökeinek az Európa Uniós csúcsot előkészítő tanácskozásán. A rövid - négy órás - megbeszélést követően még egy Orbán-Berlusconi találkozó is lezajlott, majd este tízkor visszaindultunk, hogy a miniszterelnök Bécsben kiszálljon és a mai soproni kormányülés helyszínére siessen.  Holnap ismét Brüsszelben lesz, hiszen az előkészítésnél a végeredmény fontosabb.

Az előzetes remények jók.

Orbán Viktor az ülés után rögtönzött sajtótájékoztatón a jelenlevő magyar újságírókkal ismertette a néppárti csúcson elmondott néhány gondolatát. Felvetette az uniós tagországok miniszterelnökeinek, támogassák azt, hogy az EU reformjait előkészítő konventen a jelentkező országok a tagállamokkal lehetőleg azonos jogokkal vehessenek részt, és ennek megvalósítására lát némi esélyt. Kollégái készséggel megígérték, hogy a pénteken kezdődő csúcsértekezleten támogatni fogják azt a magyar igényt is, hogy az EU megerősítse a korábbiakban már elviekben kijelölt menetrendet, vagyis hogy jövő év végére a legfelkészültebb tagjelöltekkel a felvételi tárgyalásokat be akarják fejezni, és elbírálásuk az egyéni teljesítmény alapján történik majd, nem valamiféle csoport kialakításának politikai elve mentén. Végezetül arra kérte kollegáit, sürgessék, hogy a még hátralevő tárgyalási témákban az EU kellő időre alakítsa ki saját tárgyalási pozícióját.

A magyar kormányfő az ülés keretében külön beszélgetést folytatott norvég kollégájával, Kjell Magne Bondevikkel is. Szóba került egyebek közt a NATO jövőre esedékes következő bővítése. Egyetértettek abban, hogy a NATO és Oroszország viszonyának jelentős javulását fel kell használni arra is, hogy a bővítés következő körébe bekerüljenek például a balti országok, amelyeknek a felvételét Moszkva eddig ellenezte.

Az Európai Néppárt kibővített ülése után tartott Orbán-Berlusconi találkozónak az volt a témája, hogy mivel az EU a leendő új tagok polgárainak szabad munkavállalását, illetve annak szabályozását kétoldalú megállapodásokra bízta, Magyarország mielőbb szeretne erről megállapodni Olaszországgal is. Erről a kérdésről Spanyolországgal már ígéretesen haladnak a tárgyalások, s most Berlusconival megállapodtak, hogy a két külügyminiszter igyekszik mielőbb "Magyarország számára kedvező és Olaszország számára elfogadható megoldást tető alá hozni". A magyar kormány törekvése az, hogy a csatlakozás pillanatától kezdve a magyar munkavállalók vagy korlátozás nélkül vagy csak csekély korlátozással mehessenek dolgozni Olaszországba. Elképzelhető olyan megoldás is, hogy a megállapodás korlátozás nélküli, de biztonsági garanciát tartalmaz, azaz, ha egy előre meghatározott számot elérne a magyar munkavállalási idény, akkor beléphetne valamiféle létszámstop.

A találkozó napjának délelőttjén volt Martonyi János külügyminiszter meghallgatása a parlament külügyi bizottságában. Ellenzéki részről korábban gyakran kifogásolták, hogy a magyar miniszterelnök jó kapcsolatot tart fent a "nem szalonképes" Berlusconi úrral. Nos a bizottsági ülésen pedig épp azt hánytorgatták fel, hogy eddig nem volt Orbán-Berlusconi találkozó. Estére azt a kívánságuk teljesült… Martonyi külügyminiszter úr viszont még az ülésen rámutatott: helyesebb lenne, ha az ellenzék eldöntené, mit kifogásol valójában.
 

Surján László
Vissza a kezdőlapra