Pártvélemények az EU országjelentéséről
A parlamenti pártok csaknem kivétel nélkül üdvözölték az Európai Unió kedden nyilvánosságra hozott országjelentésének számos pozitív megállapítást tartalmazó, Magyarországra vonatkozó megállapításait.
(Az országjelentés angol nyelvű szövege letölthető a Külügyminisztérium honlapjáról!)

FIDESZ: AZ EGÉSZ ORSZÁG, MINDEN MAGYAR POLGÁR SIKERE

     - A Fidesz szerint az egész ország és minden magyar polgár sikere, hogy az Európai Unió országjelentése a tavalyihoz képest előrelépésről számol be.- Ahogy Magyarország egyre közelebb kerül az uniós csatlakozás időpontjához, egyre felkészültebb képet mutat - fogalmazott Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament integrációs bizottsága elnöke az országjelentés kapcsán kedden az MTI-nek nyilatkozva.
     Értékelése alapján a teljesítmény mögött nem elsősorban a politikai pártok, illetve a kormány munkája a legfontosabb, hanem a polgárok ráfordítása, energiája. Mint mondta, Magyarországon sokan érzik úgy, hogy készen állunk az unós csatlakozásra.
     - Bízunk abban, hogy a lehetőség 2003-ra megteremtődik - hangsúlyozta a politikus, és rámutatott: a kormányzópárt úgy tervezte az elmúlt időszakot, hogy az ország 2003 elejére készen álljon az integrációra. Az országjelentést abból a szempontból is fontosnak nevezte, hogy az abban foglalt kritikákat a kabinetnek be kell építenie tevékenységébe.
     - Eközben azonban az ország érdekeire is tekintettel kell lenni - szögezte le a frakcióvezető, hozzátéve, hogy az unió az országjelentést elsősorban saját szempontjából fogalmazza meg. Szájer József véleménye szerint az elmúlt egy év során a törvényhozás kétharmadát a jogharmonizáció töltötte ki, vagyis az az unió feltételeinek teljesítéséhez igazodott.
     A Fidesz frakcióvezetője sajnálattal állapította meg, hogy e folyamat során például a médiatörvény módosítása a szocialisták ellenállása miatt hiúsult meg, csakúgy, mint a terrorizmus elleni törvénycsomag gyors elfogadása. Véleménye szerint az MSZP részéről nem mindig érzékelhető az EU-integráció szempontjából fontos segítőkészség, amely az egyes törvények módosításához, elfogadásához szükséges.
 

MSZP: A JELENTÉS ÖSSZESSÉGÉBEN KEDVEZŐ KÉPET AD

     Az országjelentés első áttekintésre összességében kedvező képet ad Magyarország felkészültségéről, elsősorban a gazdasággal összefüggő területeken - közölte Kovács László szocialista pártelnök kedden az MTI-vel. Hozzátette, hogy a jelentésben megfogalmazott bírálatok ugyanakkor nagyrészt azonosak azokkal, amelyek az előző években szerepeltek a dokumentumban.
     A pártelnök emlékeztetett arra: az MSZP minden évben felhívta a kormány figyelmét, hogy ezeket a bírálatokat komolyan kell venni.
     A bírálatok között példaként említette a viszonylag magas inflációt, a költségvetés áttekinthetetlenségét, a közbeszerzési eljárásokkal összefüggő korrupciót, az egészségügy és a nyugdíjrendszer reformjának elmaradását, a szociális párbeszéd hiányát, a roma-kérdés megoldatlanságát, illetve az ezzel összefüggő, korábbinál nagyobb diszkriminációt, továbbá a közszolgálati rádió és televíziók egyoldalú kormányzati felügyeletét.
     Kovács László kitért arra: új elemként szerepel a jelentésben a kedvezménytörvény, amellyel kapcsolatban a szomszédokkal való konzultáció fontosságára, és a jogszabály európai uniós jogrendszerhez történő hozzáigazítására hívja fel a figyelmet a dokumentum.
     A pártelnök jelezte: komoly bírálat érte Magyarországot amiatt is, hogy nem jött létre az az intézményi háttér, amely lehetővé tenné, hogy a vidék és a mezőgazdaság tekintetében igénybe vegye az Európai Unió SAPARD-programjának támogatását.
     Az MSZP elnökének véleménye szerint a legkedvezőtlenebb fejlemény az, hogy míg Magyarországot négy évvel ezelőtt a legfelkészültebbek egyikének tartották - ezért az első csoportban kezdhette meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val - most néhány olyan országgal is azonos szinten kezelik, amelyek csak két évvel később kezdtek el tárgyalni.
     A politikus úgy látja, hogy elveszett a négy évvel ezelőtti helyzeti előny: - Nincs kétségem afelől, hogy a kormány a megszokott módon győzelemnek fogja beállítani az országjelentést, azonban, ha jövőre az MSZP kormányra kerül, a győzelmi jelentések helyett pótolni fogja a mulasztásokat, hogy Magyarország ismét az élre kerüljön - közölte Kovács László.
 

SZDSZ: ÖRÖMTELI ÉS AGGASZTÓ IS

     Az SZDSZ örömtelinek értékeli, hogy az Európai Unió lát előrelépést az ország európai integrációja kapcsán, ugyanakkor meglehetősen aggasztónak tartja, hogy a korábbi jelentésekben megfogalmazott problémák mellett újabbak is megjelentek az Európai Unió kedden nyilvánosságra hozott országjelentésében.
     Szent-Iványi István frakcióvezető az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: a jelentés olyan kifogásokat fogalmaz meg, amelyekre az ellenzék az 1998-as kormányváltás óta folyamatosan, többször felhívta a figyelmet.
     A legfőbb kritikák közül megemlítette a korrupció problémáját, a romák integrációjának elmaradását, illetve a romákat sújtó diszkriminációt, az állami költekezések átláthatatlanságát, illetve a közbeszerzést nélkülöző állami építkezéseket.
     - Valójában nincs egészségügyi reform - tolmácsolta az EU jelentését Szent-Iványi István, aki a mezőgazdasággal kapcsolatos észrevételt érintve közölte: nincs versenyképesség és alacsony a tőkevonzó képesség. A frakcióvezető jelezte, hogy újdonság a státustörvény kapcsán megjelent észrevétel. Szavai szerint ezzel kapcsolatban a jelentés azt mondja, hogy a jogszabály bizonyos rendelkezései nincsenek összhangban a diszkrimináció tilalmával, és ezeket a legkésőbb a csatlakozásig rendezni kell.
     Szent-Iványi István megjegyezte: Magyarországnak a végrehajtás során konzultációkat kell folytatni az érintettekkel.
     - Nem okoz számunkra örömet, hogy ezekre a problémákra felhívtuk a figyelmet, de ha azt az alternatív megoldást fogadja el a parlament, amelyet a szabad demokraták javasoltak, akkor ezek a problémák nem lennének - fogalmazott.
     - Valóban van előrelépés - összegezte a jelentést Szent-Iványi István, de "semmi ok arra, hogy túlságosan elégedettek legyünk".
 

FKGP: AZ EU NEM TESZ KÜLÖNBSÉGET A TAGJELÖLTEK KÖZÖTT

     Az FKGP szerint nyugtalanságra, aggodalomra adhat okot az, hogy az Európai Unió nem tesz különbséget a tagjelölt országok között - nyilatkozta Béres Béla, az FKGP alelnöke az MTI-nek az Európai Unió országjelentése kapcsán.
     Kiemelte: a Független Kisgazdapárt rendkívül fontosnak tartja hogy a roma kisebbség helyzete megoldódjon. Ehhez nem ígéretekre, hanem valós megoldásokra van szükség - tette hozzá.
     A mezőgazdasággal kapcsolatban jelezte, hogy Torgyán József vidékfejlesztési miniszterként dolgozta ki az intézményrendszer kifejlesztését. Hangsúlyozta, hogy álláspontjuk szerint a magyar föld nem eladó, mert mint mondta, a külföldiek földtulajdonhoz jutása esélyegyenlőtlenséget okozna a magyar gazdáknak.
     Az egészségüggyel összefüggésben megjegyezte: már megjelent az FKGP programja, amely mint mondta alternatívát nyújt a jelenlegi kurzussal szemben. Kifogásolta, hogy a kormányzat csak az utolsó fél évben próbál meg előrelépést elérni az egészségügy terén.
     Béres Béla elmondta: lehet, hogy ez a kormány lesz az, amelynek kormányzása alatt egyetlen egy centiméter autópálya sem épül. Hozzátette, hogy az autópálya beruházásokat korrupció-gyanús ügyek kísérik. Az FKGP alelnöke egyúttal elfogadhatatlannak nevezte "a közmédia fideszes-miépes megszállását". Az alelnök egyben fontosnak nevezte Magyarország uniós csatlakozását, amely kapcsán - mint mondta - a népszavazási kampány élére fognak állni.

MTI
Vissza a kezdőlapra