A Fidesz otthonteremtési programja
Az MSZP nem szavazta meg a zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, így többek között azt az 5 milliárdos tételt sem, amit a kormány további bérlakások építésére csoportosított át annak érdekében, hogy az alacsonyabb jövedelműek is lakáshoz jussanak - áll a Fidesz közleményében, amelyet hétfőn este juttattak el az MTI-hez.

     A közlemény szerint szomorú az, hogy az előző ciklusban egyetlenegy bérlakás sem épült, ugyanakkor biztató, hogy az MSZP, ha tettekben nem is, de szavakban támogatja a kormány otthonteremtési politikáját.

     A közlemény emlékeztet arra: a Széchenyi terv pályázati lehetőséget teremt bérlakások építésére, vásárlására, az önkormányzatoknak pedig lehetőségük van szociális alapú, illetve költségalapú bérleti díjak megállapítására éppen azért, hogy a leendő bérlők anyagi helyzetét figyelembe vehessék.

     - A polgári kormány intézkedéseinek, támogatási politikájának hatásaként növekedni kezdett az új lakásépítések száma - tartalmazza a közlemény, amely hozzáfűzi: ebben az évben a kormány intézkedései következtében megközelítőleg 30 ezer új lakást építettek. Ez a szám a következő évben az előrejelzések szerint tovább nő majd.

     A Fidesz közleményében aláhúzza, hogy az építési engedélyek száma 1999-ben 30 százalékkal, 2000-ben 46 százalékkal nőtt az előző évhez képest. 2001 első félévében a növekmény mértéke alacsonyabb az előző évek átlagánál (18 százalék), de az első félévben az engedélyek száma így is meghaladta a 25 ezret, ami azt jelenti, hogy ha a növekedés továbbra is hasonló ütemű lesz, a 2001-ben kiadott engedélyek száma év végére közel kerül az 50 ezerhez.

     A párt az év egészére mintegy 10 százalékos termelésbővülés valószínűsít az építőiparban, melynek egyik fő előidézőjét a kormány lépcsőzetes a lakáspolitikai intézkedései hatására fellendülő lakásépítési kedvben jelöli meg.

     A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a Széchenyi tervben olyan lehetőségek találhatók, amelyek a családok élethelyzetéhez alkalmazkodó támogatási formát nyújtanak. A fiatalok a fecskeházak és lakástakarék-pénztárak nyújtotta megoldásokat, a középkorú középosztály a hiteltámogatásokat, a családosok a lakástámogatások rendszerét, az idős korosztály pedig a nyugdíjasházak és egyházi szeretetotthonok adta lehetőségeket használhatják.

     A dokumentum szerint az állami támogatású bérlakás program keretében - az idén meghozott döntéseket is figyelembe véve - összesen mintegy 24,2 milliárd forint állami támogatás segítségével 5400 bérlakás létesül.

     A Fidesz fontosnak tartja, hogy a munkaadók is érdekeltté váljanak szolgálati lakások építésében. Ötezer új otthon felépítése esetén - mint a közleményből kiderül - a GDP 0,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés 30 milliárd forint többletbevételhez jut, és mintegy 25.000 új munkahely jön létre.

    Lakótelepi kivezető program megvalósítása kapcsán a közlemény leszögezi, hogy a program azon családok tízezreinek nyújtja a saját tulajdonú házba való költözés lehetőségét, akik jelenleg lakótelepen laknak.

MTI
Vissza a kezdőlapra