Orbán Viktor felajánlja a Strauss-díj pénzjutalmát
Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét végén kapott Franz Josef Strauss-díjjal járó húszezer márkát a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola részére és a budapesti Németajkú Református Egyházközség harangjának újraöntésére adományozza - közölte a Miniszterelnöki Hivatal sajtófőosztálya szerdán az MTI-vel.

    Orbán Viktor a múlt szombaton, Münchenben vette át a Hanns Seidel Alapítvány Franz Josef Strauss-díját.

     Az egykori bajor miniszterelnökről és pártelnökről elnevezett kitüntetést olyan személyiségek kaphatják meg, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a politika, a gazdaság, a tudományok, a művészetek vagy a kultúra területén, egyúttal előmozdították a béke, a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a népek közötti megértés ügyét.

     Az 1988-ban elhunyt Franz Josef Strauss nevét viselő díjat elsőként Henry Kissingernek, az Egyesült Államok bajorországi születésű volt külügyminiszterének ítélték oda 1996-ban. Utána sorrendben José María Aznar spanyol miniszterelnök (1998), majd idősebb George Bush, az Egyesült Államok korábbi elnöke (1999) kapta meg az elismerést.

     A XXI. század első kitüntetettje Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

MTI
Vissza a kezdőlapra