Felkészült-e az egészségügy a lépfene elleni küzdelemre?

ELNÖK: Orosházi György, a Független Kisgazdapárt képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszternek: "Mit tud mondani a lépfenéről, és a magyar egészségügy szükség esetén milyen eszközökkel tudja e betegség ellen felvenni a küzdelmet?" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

DR. OROSHÁZI GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A szeptember 11-ei World Trade Center elleni támadás óta szinte rettegésben él a világ. Azóta egy új fogalom is megjelent a közéletben, az úgynevezett bioterrorizmus lehetősége.

Az Amerikai Egyesült Államokban már bizonyított esetekben a bacillus anthracist, a lépfene kórokozóját jelölték meg mint lehetséges biológiai fegyvert. A heveny szeptikémiát okozó anthrax spórája rendkívül ellenálló. A talajban, a kutak iszapjában, elásott állati tetemekben évtizedekig fertőzőképes. A kórokozó előbb említett tulajdonságait kihasználva egy rendkívül alattomos, biológiai fegyverként felhasználható kórokozóhoz jutottak hozzá. Az Egyesült Államokban előfordult humán lépfenés esetek is ezt a feltételezést támasztják alá. Sajnos hazánkban is előfordul sporadikusan évente egy-egy humán megbetegedés, valamint néhány állatban, elsősorban szarvasmarhában diagnosztizálhatjuk a lépfenét.

Az előbb említett okfejtés alapján az alábbi közérdekű kérdéseket tenném fel:

Felkészültek vagyunk-e egy esetleges biológiai, vegyi támadás elhárítására? Lehetséges-e a bioterrorizmus hazánkat érintő esetleges megjelenése? Végezetül: nem tartja-e a tisztelt miniszter úr túlzottnak a szinte már-már a pánikkeltés szintjét súroló híreket, amelyeket a médiából kapunk?

Köszönöm szépen. Várom a miniszter úr válaszát. (Taps az FKGP soraiban.)

ELNÖK: A kérdésre Mikola István egészségügyi miniszter úr válaszol.

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Majdnem mindent elmondott fontos információként az anthrax betegségről; valóban, egy nagyon ellenálló kórokozóról van szó, amelynek az elszaporítása meglehetősen könnyű, a bevethetősége is könnyű, éppen ezért a biológiai fegyvertárban szerepel.

Magam, amikor az Egészségügyi Világszervezetnek az ajánlására három-négy héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón megemlítettem, hogy az orvosoknak a szakismereteit, bár nincs valószínűsége Magyarországon az előfordulásnak, mégiscsak fel kell frissíteni, akkor a sajtóból meglehetősen nagy hisztéria támadt, aztán a néhány előfordult amerikai eset ezt még tovább fokozta. Azt hiszem, ez teljesen indokolatlan, mindenesetre mi néhány intézkedést az Egészségügyi Világszervezet, majd a magyar állami népegészségügyi, tisztiorvosi hálózat felhívása kapcsán megtettünk.

Átnézzük most az egészségügyi intézmények katasztrófavédelmi terveit, és amint említettem, az orvosok ismereteit a lépfenebetegséggel kapcsolatban felelevenítjük.

Ez a betegség háromféle klinikai formában jelentkezhet: bőranthrax formájában; ha belégzés útján jut be a kórokozó a szervezetbe, akkor egy tüdőanthrax jelentkezik, amely egy nagyon súlyos betegség; ha szájon át jut be, akkor pedig a véranthrax egy nagyon súlyos formájával állunk szemben. Valamennyi könnyen, jól és viszonylag olcsó antibiotikumokkal gyógyítható. Ezek a gyógyszerek Magyarországon is mindenhol jelen vannak. Magának a kórokozónak a kimutatása nem nehéz, és még azt is elmondhatom, hogy tulajdonképpen még idő is van a gyógyításra, hiszen a lappangási idő 3-5 nap ebben a betegségben.

Nem indokolt - utolsó kérdésére válaszként mondom - a pánikkeltés, de nem árt, ha tudunk erről a betegségről, hiszen bevethető, elméletileg biológiai fegyverként használható az anthrax kórokozója.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti meg a képviselő urat.

DR. OROSHÁZI GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a miniszter úr korrekt tájékoztatóját. Én is túlzottnak érzem azt, ami a televízióban mindennap elhangzik - szinte félelmet keltenek az országban ettől a kórokozótól.

Hadd mondjam el, hogy jómagam is boncoltam már lépfenés szarvasmarhát, és a mellettem lévő kollégám, Fenyvesi Máté pedig lépfenés lovat (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiból. - Dr. Kis Zoltán: Meg is látszik.), és mindketten itt vagyunk (Kovács Kálmán: Terjed a Kisgazdapártban.), és élünk. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Egyelőre. - Derültség az MSZP soraiból.) Én még - felelőtlenül - gumikesztyű nélkül is boncoltam, és a lép nagysága hívta fel a figyelmet a lépfene lehetséges előfordulására, amit később az Országos Állat-egészségügyi Intézet diagnosztizált.

Arra kérem a miniszter urat, hogy az Egészségügyi Minisztérium változatlanul korrekt tájékoztatást adjon, és ne hangozzanak el olyanok, hogy vakcinázás az országban, és ne legyenek egyéb olyan felesleges intézkedések, amelyek szakmailag nem indokoltak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Viszontválaszra megadom a szót a miniszter úrnak.

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Én is láttam anthraxos betegséget, emberben is, bár nem boncoltam, hiszen haláleset Magyarországon emberben nagyon-nagyon régen nem fordult elő. (Dr. Szent-Iványi István: Azt mondták, hogy tavaly volt.) Az anthraxszal szemben nincs védőoltási lehetőség az állatvilágban, némiképpen másképp néz ki a védőoltás szükségessége és lehetősége. Nálunk nem kell foglalkozni a lakossági anthraxszal szembeni védőoltások elrendelésével.

Azzal pedig, amit a médiával kapcsolatban a képviselő úr mondott, teljesen egyetértek, és osztom a véleményt. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Vissza a kezdőlapra