A minimálbér emeléséről
ELNÖK: Bernáth Ildikó, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a gazdasági miniszternek: "Kell-e félni a minimálbér emelésétől?" címmel. A miniszter úr távollétében - ha a képviselő asszony elfogadja - az államtitkár úr válaszol. Öné a szó.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány tavaly év végén bejelentette, hogy a szociális partnerek nem tudtak megegyezni a minimálbér összegében, és ezért kénytelen döntést hozni. A polgárok, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva a kormány 40 ezer forintban határozta meg a legkisebb bér összegét. Mindannyian emlékszünk, hogy akkor meggondolatlannak, a gazdaságot, a vállalkozásokat romba döntőnek, az embereket kisemmizőnek nevezték a Magyar Köztársaság kormányát.

Az SZDSZ-es képviselők a megnövekedett bérkiáramlás miatti inflációs hatásról szónokoltak. Az MSZP padsoraiban ülő szakszervezeti vezetők népboldogító gesztusról, valamint több tízezer ember munkahelyének feláldozásáról nyilatkoztak a sajtóban. A legkiszolgáltatottabb rétegeket elbocsátásokkal, több alkalmazotti csoportot pedig megromlott munkahelyi légkörrel fenyegették meg. A dolgozói érdekvédelmet egészen sajátságos módon értelmező szakszervezetek nehezményezték, hogy a kormány fellépett a magyar munkavállalókat éhbérért dolgoztató vagy feketén fizetett embereket alkalmazó vállalkozókkal szemben. Hirtelen az addig adó- és tb-csaló vállalkozók áldozati bárányok lettek csak azért, mert a kormány lépett egyet a bérek felzárkóztatásának irányába.

Azóta megérkeztek az első adatok, felmérések arról, hogy hogyan alakult a foglalkoztatás helyzete, és az eddigi számok - amelyek, mint tudjuk, olyan tények, amelyek makacs dolgok - azt mutatták, hogy nem nőtt a munkanélküliség, nem dőltek romba különböző áldozatok. A szakszervezetek és az ellenzéki pártok eddig is azt tették, amit három és fél éve tettek, szokásos botránypolitizálást folytattak.

Kérdezem, államtitkár úr: mi igazolódott be abból a gazdasági földrengésből, elbocsátási hullámból, azokból a csődhullámokból, amelyekkel hónapokon keresztül riogatták a magyar munkavállalókat? (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Glattfelder Béla államtitkár úrnak.

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Asszony! Az elmúlt év tapasztalataira visszatekintve úgy látom, hogy feltétlenül szükséges és helyes döntés volt a minimálbér radikális mértékű emelése. A polgári kormánynak megalakulása óta egyik legfontosabb célkitűzése éppen az, hogy visszaállítsa a munka becsületét. Ehhez viszont szükség volt arra, hogy a munkabérek jelentős mértékben emelkedjenek, és elszakadjanak a munkanélküli-segély összegétől. Ezért volt szükség a minimálbér emelésére.

A minimálbér emelése nem váltott ki olyan kedvezőtlen hatásokat, mint amelyekkel kapcsolatban a félelmek megfogalmazódtak, többek között azért nem, mert a minimálbér bevezetésével párhuzamosan a kormány jelentős mértékben csökkentette a béreket terhelő járulékokat is. E járulékcsökkenés a foglalkoztatók legnagyobb részénél bőven kompenzálta a minimálbér emeléséből fakadó többletkiadásokat. A munkaügyi központok kérdőíveken mérték, hogy milyen hatása van a minimálbér emelésének. Azt tapasztaltuk, hogy egészen elenyésző, 0,1... - nulla-nulla valahány - százalék csupán az új munkanélküliek között azoknak a száma, akik a minimálbér emelése miatt vesztették el - saját bevallásuk szerint - a munkahelyüket, és május óta, képviselő asszony, egyetlenegy munkanélküli sem jelezte, hogy a minimálbér emelése miatt vesztette volna el a munkahelyét.

Egyébként a munkanélküliség Magyarországon az elmúlt tíz évben idén érte el a mélypontját, 5,6 százalékra csökkent, magyarán: amióta Magyarországon a munkanélküliséget mérjük, soha olyan alacsony nem volt a munkanélküliség, mint éppen most.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti a képviselő asszonyt.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Államtitkár úr, köszönöm a válaszát. Engedje meg, hogy annyit azért hozzáfűzzek, hogy a kis- és közepes vállalkozásokat illető támogatást szeretnénk a foglalkoztatási bizottság tagjai nevében, illetve a Fidesz-frakció nevében a kormány figyelmébe ajánlani, mégpedig oly módon, hogy a Munkaerő-piaci Alapból az ez évi 1 milliárd támogatási összeget a lehetőségekhez képest ennek sokszorosában állapítsa meg a Munkaerő-piaci Alapot irányító testület. És valóban, azon magyar kis- és közepes vállalkozások számára tegyék lehetővé ennek a támogatási formának az igénybevételét, amelyek elsősorban hazai piacra hazai munkavállalókkal termelnek. Az ő érdekvédelmük legalább olyan fontos, mint a magyar munkavállalóké.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti az államtitkár urat.

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Nyilván ön is értesült arról, hogy az Országos Munkaügyi Tanácsban megállapodás jött létre arról, hogy jövő évben 50 ezer forintra növekszik a minimális bér, így tehát a 25 500 forintról két év alatt duplájára, 50 ezer forintra sikerült emelni a minimális bér nagyságát.

Reményeink szerint ez az emelés sem fog kedvezőtlen hatásokkal járni, különösképpen azért nem, mert a Munkaügyi Tanácsban a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel sikerült megállapodnunk egy olyan átfogó csomagban, amely a különböző kedvezőtlen hatások kiküszöbölését szolgálja. Reményeink szerint ez a növekvő minimálbér a foglalkoztatás további bővüléséhez fog vezetni, és végezetül azt fogja eredményezni, hogy Magyarországon - szándékainknak megfelelően - újra helyreáll a munka becsülete.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
 
 

Vissza a kezdőlapra