Torgyán-MSZP-SZDSZ paktum

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Molnár Róbert képviselő úr, "Székházügy" címmel. Megadom a szót, a Házszabály rendelkezései alapján öt perces időkeretben.

MOLNÁR RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Bár felszólalásom témájául a szabad demokraták botrányos székházügyét választottam, azonban az élet úgy hozta, hogy akadt a botrányos ügynél még botrányosabb.

A tegnapi nap folyamán az Országgyűlés két olyan mentelmi ügyről döntött, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. A másodikkal, az egyszerűbbel kezdem. A Magyar Szocialista Párt, amely a jogállamiság, a tisztesség, az erkölcs bajnokának és letéteményesének hirdeti és tartja magát, az SZDSZ-szel együtt mégsem járult ahhoz hozzá, hogy a kétes ügybe keveredett képviselő, a szintén szocialista Faragó Péter a független magyar bíróság előtt tisztázhassa önmagát.

Szomorú ez, képviselőtársaim, mert rávilágít egy súlyos problémára. Mégpedig arra, hogy az MSZP és az SZDSZ kénye-kedve szerint értelmezheti a törvényt. Míg minden probléma, minden ügy okozójának a kormányzó pártot tartja, addig saját képviselőit felmenti a törvény előtti felelősség alól. Arról nem is beszélve, hogy elég sajátos a felfogása a korrupcióról is. Ugyanis a korrupció nem attól van, hogy most kiabálják, hogy ebben a ciklusban egypár köztisztviselő vagy képviselő kezére bilincs került; hanem volt, és igazából az előző ciklusban virult.

Tegnap az MSZP-s Géczi képviselő úr, a mentelmi bizottság korábbi vezetője a mentelmi ügyről való döntéskor felszólalt, és elképedve azt mondta, hogy még nem volt arra példa, hogy képviselőt börtönbe dugjanak. Kedves Képviselőtársaim! Ez nagyon szomorú. Szomorú, hisz 1994 és '98 között lehetett volna példa arra, hogy képviselők börtönbe kerüljenek.

Mindenki tudja, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány az évtized legkorruptabb kormánya volt. Csak emlékezzenek vissza egy-két momentumra: tb-önkormányzatok, Boldvai úr ügye, Tocsik asszony, Budai úr, a Bizományi Áruház, Köztársaság tér-biznisz, vodkagyár, Zsurk, központi környezetvédelmi alap, a Baja-féle környezetvédelmi minisztérium ügyei (Szabó Sándorné: Konkrétumokat mondjál!), ahol - sajnos - el kell hogy mondjam, a Kisgazdapárt vezetői és a frakció vezetői paktumot kötöttek a Szocialista Párttal azért, hogy az általam beterjesztett vizsgálóbizottság létrehozása ne kerülhessen az Országgyűlés elé.

És akkor nem szóltam az MSZP közeli cégek juttatásairól, a gazdaságellenes koncessziókról vagy az eltitkolt vagyonnyilatkozatokról és vagyonokról, illetve a legújabb vecsési számlagyárról.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kanyarodjunk vissza! A tegnapi nap folyamán a Ház döntött arról, hogy felfüggeszti Szabadi Béla mentelmi jogát. De hogy döntött róla? Úgy, kedves képviselőtársaim, hogy a szabad demokraták és a szocialisták eltaktikázták önmagukat, és kiosztották egyes képviselőtársaiknak, hogy egyik fele a képviselőcsoportnak igennel, a másik nemmel szavazzon, hogy kompletten a kormányzó oldal, vagy azok, akik átlátnak a szitán, ne mondhassák azt, hogy kérem szépen, Medgyessy-Torgyán paktumról, illetve a hozzájuk kapcsolódó Kuncze Gábor-féle paktumról van szó.

Példátlan volt, ahogy a többségi vélemény előadója, az SZDSZ-es Dornbach Alajos védelmébe vette Szabadit. Példátlan hosszúra nyúlt védőbeszédében azt ecsetelte, hogy milyen kegyetlenül bánt vele a rendőrség, milyen embertelenül bántak vele. Véleményem szerint arról kellett volna Dornbach képviselő úrnak beszélnie, hogy Szabadi Bélát a büntetőeljárásról szóló törvény alapján vették őrizetbe, és aszerint bántak vele.

A tegnapi nap egyértelműen rávilágította a közvéleményt arra, hogy a Medgyessy-Torgyán-féle paktumhoz hozzá szeretne kapcsolódni Kuncze Gábor is. Talán ettől reméli, hogy átlépi az 5 százalékos álomhatárt. Ez azonban a mai állás szerint elmarad, a józanul gondolkodó magyar társadalom nagy-nagy örömére.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Béki Gabriella: Robi, emberi jogai a bűnözőnek is vannak. - Szabó Sándorné: Ártatlanság vélelme...)

Vissza a kezdőlapra