Orbán: a Partiumi Keresztény Egyetem bizonyíték, hogy a magyarságot nem oszthatja meg szellemiségében külső erő
Az Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem létrehozása azt bizonyítja, hogy a politikai határok által szabdalt magyarságot szellemiségében semmilyen külső erő nem oszthatja meg - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Nagyváradon.

    A magyar kormányfő a Partiumi Keresztény Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján és az egyetemnek otthont adó Királyhágómelléki Református Egyházkerület felújított és kibővített székházának avatásán vett részt Nagyváradon.

     Az ünnepség hálaadó ünnepi istentisztelettel kezdődött az újvárosi református templomban, ahol Tőkés László református püspök köszöntötte a magyar kormányfőt és feleségét, a magyarországi és a romániai magyar politikai, egyházi és kulturális élet jeles személyiségeit. A püspök "az 1848-as márciusi ifjak és az 1956-os pesti srácok fajtájából való emberként" jellemezte Orbán Viktort, hangsúlyozván, neki és kormányának köszönhetően nagy előrehaladás történt az erdélyi és a partiumi magyar felsőfokú oktatás kiépítésében.

     A magyar miniszterelnök ünnepi beszédében azt emelte ki, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak van üzenete, mondandója egymásnak, a világ magyarságának és Európa népeinek. Ezek az egyetemek ilyen üzenetek: mutatják, hogy a Kárpát-medencei magyarság ma már képes nagy közös vállalkozásokat sikeresen végigvinni. Arról beszélnek, hogy az erdélyi magyar oktatásban új korszak veszi kezdetét.

     Az erdélyi és a partiumi magyarság ma már nem azon gondolkodik, hogy lesz-e jövő, hanem azon, milyen jövő legyen. Az egyetemek üzenik, hogy az ezeréves keresztény magyar kultúrára lehet jövőt építeni - hangsúlyozta a magyar kormányfő, hozzátéve: a Kárpát-medencei magyarság ismét úgy tekinthet magára, hogy egy nagy, széles, határokon felülemelkedő közösség.

     Az ünnepi hálaadó istentisztelet után Orbán Viktor vágta át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület felújított és kibővített székházának avatószalagát. Ez az épület ad otthont a két éve működő Partiumi Keresztény Egyetem közel 700 hallgatójának és oktatóinak. A székháznak, valamint az egyetem Arany Jánosról elnevezett kollégiumának felújításához az erdélyi magyar magánegyetem létrehozására alapított Sapientia alapítvány mintegy 300 millió forinttal járult hozzá.A székházban tartott ünnepségen elmondott beszédében Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy az egyetemépítés még csak elkezdődött, remélhetőleg folytatódik a Felvidéken és Délvidéken is.

     Petru Filip nagyváradi polgármester az egyházak iskolateremtő hagyományáról beszélt. Kiemelte Nagyvárad és Debrecen, illetve Bihar és Hajdú-Bihar megye jó kapcsolatait. Mint mondta, ez az egyetem bizonyíték a román és a magyar nép, a Nagyváradon élő nemzetiségek közötti jó viszonyra.

     Az elképzelések szerint a nagyváradi egyetem a magyar költségvetési támogatásával felállított Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem része lesz. Orbán Viktor az MTI kérdésére elmondta: a magyar kormány természetesen a továbbiakban is támogatni fogja az egyetemet, és bízik abban, Magyarországnak lesz annyi gazdasági ereje, hogy ezt a támogatást bővítse is.

     A magyar kormányfő néhány órás nagyváradi látogatása példátlan biztonsági intézkedések közepette zajlott: az ünnepi események színhelyére nagy erővel vonultak fel a román antiterrorista alakulatok, a levegőben pedig végig a helyszín felett körözött a román légierő egyik helikoptere.

MTI
Vissza a kezdőlapra