Meditáció - Pilinszky-versek ihlette CD-ROM
A XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb hatású képviselője, Pilinszky János költői világa ihlette azt a CD-ROM-ot, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

    A poéta születésének 80., illetve halálának 20. évfordulója alkalmából megjelent Meditáció című lemezen Dóczy Péter színművész előadásában hangzanak el Pilinszky-versek és naplórészletek.

     A hang-, kép- és filmelemeket kombináló CD-ROM-on a közös meditációt a zenei alkotótárs, Lőrinszky Attila nagybőgővel, Blaskó Bori tánccal kíséri. A multimédia-lemez a Harmónia Művészeti Központ Kht. gondozásában jelent meg.

     A művészek több éve járják az országot Pilinszky estjükkel. A CD-n látható előadásuk Vattay Elemér fotóművész Pilinszky-portrékból összeállított, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megnyílt kiállítása bevezetőjéül is szolgált.

     A portrék a költő és a "hites fotográfus" barátságából születtek.

     Dóczy Péter az MTI-nek elmondta, hogy Pilinszky János költészete negyedszázada "érintette meg", 1975-ben negyedikes gimnazistaként a piaristáknál találkozott vele először.

     - A hangja volt, ami először megfogott - mondta az emlékezetes irodalomórára utalva. "Pilinszkyt volt magyartanáromnak, Jelenits Istvánnak köszönhetem" - tette hozzá.

     - Pilinszkyt az foglalkoztatta, hogy honnan ered a szabadság, illetve mit kell megtennünk érte, hogyan kell megélnünk - fogalmazott a színművész.

MTI
Vissza a kezdőlapra