A parlamentből jelentjük
2001. november 27.
Kérdések
Erkölcstelen javaslat: szülőknek visszajuttatott jövedelemadó


 • DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ) - kérdés
 • VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter - válasz
 • DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ) - viszontválasz
 • VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter - viszontválasz

 •  

   

  DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszter Úr! Ha számot vetünk az önök négy évével, nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez a kormány, nem törődve a következményekkel, került, amibe került, valódi munka helyett csak választási kampányt folytatott. Közeledve a választásokhoz, napról napra nő a felelőtlen és hazug választási blöffök száma. Ezek közé tartozik a Fidesz és a kormány emberei által hetente új ötletekkel feldúsított javaslat a szülőknek visszajuttatott jövedelemadóról. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Már ez is fáj?)

  Miniszter Úr! Ez a javaslat erkölcstelen, mert leértékeli azokat, akiknek valamely okból nem lehet, vagy már nincs gyerekük, és szembeállítja őket azokkal, akiknek van. Megtévesztő, mert csak a nagyon gazdagok szüleinek jelent érdemi bevételt, a szegények még szegényebbek lesznek. Költséges, mert adónk egy részét arra költi, hogy még többen számolgathassák, utalgathassák pénzünket. Sértő, mert a kormány azt is tudni akarja rólunk és nyilvántartani, hogy kit szeretünk jobban a családunkban vagy azon kívül, és nem hiszi rólunk, ha van erőnk hozzá, támogatjuk szüleinket.

  Kérdezem a miniszter urat, hogy a megtévesztő és költséges, erkölcstelen és sértő blöffölgetés helyett miért nem teljesíti a Fidesz eredeti ígéretét, miért nem csökkenti adónkat egyszer és nagy arányban. Várom válaszát. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

  VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését. Én azt hiszem, a kérdésére válaszolva először a problémát kell látnunk. A probléma pedig a következő: Magyarországon a népesség az elmúlt 15-20 esztendőben folyamatosan csökkent. Körülbelül 90-95 ezer új gyermek születik egy esztendőben, 110-120 ezer honfitársunk hal meg egy esztendőben, ami azt jelenti, hogy 30-40 ezerrel vagyunk kevesebben évről évre.

  Ha ezt a tendenciát meg akarjuk fordítani, és azt szeretnénk, hogy Magyarország ne egy elöregedő, ne egy népességében csökkenő ország legyen, akkor minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell azokat a családokat, azokat a szülőket, akik a gyermeknevelés, a gyermekvállalás nehéz folyamatát vállalják. Éppen ezért hozta a kormány azokat az intézkedéseit, amelyek a szülőket támogatják.

  Ön, képviselő asszony, tagja volt az előző parlamentnek, még emlékszik rá, éppen a Bokros-csomag keretében vették el a szülőktől a gyermek után járó adókedvezményt. Ez a kormány első intézkedéseként ezt visszaállította. Ezen túlmenően több olyan támogatást is hozott, amely segíti a gyermeket vállaló szülőket, azaz ma már a gyermek vállalása nem a szegénység vállalását jelenti, mint az előző kormányzati ciklusban. Ennek a folyamatnak egy része a szülőknek visszajuttatott adótétel lehetősége. Ez a Fidesz elnökségének egy javaslata volt. Jelenleg tartanak azok a háttérszámítások, folynak azok a vizsgálatok, hogyan és milyen módon lehet ezt beilleszteni az adórendszerbe.

  Én azt tudom önnek megfogalmazni, hogy az ötlet jó. A felmérések szerint az emberek 70 százaléka támogatja ezt az elképzelést, jónak tartja. Reményeink szerint a kétéves költségvetés után, 2003-tól ezt az intézkedést be lehet vezetni, és el lehet kezdeni egy olyan rendszer kiépítését, amelyben a gyermekek adójukkal is tudják támogatni a szüleiket.

  Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiból.)

  DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Miniszter Úr! Meglepett volna, ha szembenéz végre saját kormánya felelősségével, és nem visszafelé mutogat. Igaz, a felelősségvállalás a felnőttek dolga, az éretlenek másokban keresik a hibát. (Taps az SZDSZ padsoraiban. - Zaj a Fidesz és az MDF padsoraiban.) Meglepett volna, ha beismerné: azért nem csökkentik az adót, mert akkor az emberek talán maguktól is megélnének, és nem kellene a Fidesz-kormány támogatásáért kuncsorogni, és a kapott támogatásért szívességet tenni. Meglepett volna, ha elnézést kér pártja felelőtlen blöffjeiért, de nem lepett meg, hogy nem ezt tette.

  Önök nem becsülik meg sem a múltat, sem a nyugdíjasokat, sem a mások szüleit, csak meg akarják téveszteni őket. Éppen ezért nem érdemlik meg a kormányzati jövőt.

  Javaslom a magyar népnek a hitelét vesztett Fidesz-kormány leváltását. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban, derültség, zaj a Fidesz és az MDF padsoraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

  VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, hogy ön nem figyelt a válaszomra, és előre megírt hozzászólását olvasta föl. Én azt gondolom, éppen az a helyzet van, ami a korábbi ciklusban sajnos ellenkezőjére fordult: ez a kormány megbecsüli azokat a szülőket, akik gyermeket nevelnek. Ez a kormány megbecsüli a családokat, értéknek tekinti a gyermeknevelést, értéknek tekinti, ha valaki gyermeket vállal. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ígérvényekkel.)

  Amit pedig a nyugdíjasokra mondott, egész egyszerűen nem is értem. Pont az önök kormányzása alatt csökkent 12 százalékkal a nyugdíjak vásárlóértéke. Ha most megnézi, ebben a kormányzati ciklusban 16 százalékkal a vásárlóerő növekedni fog.

  Önök nem elég, hogy nem becsülték a családokat, még az idős szülőket sem becsülték meg kellőképpen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiból.)

  Vissza a kezdőlapra