Pokorni Zoltán Miskolcon a választási esélyekről
Reális esélyt lát a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke arra, hogy a polgári erők győznek a jövő évi parlamenti választásokon, s a polgári kormányzás munkáját az eddigi eredményekre alapozva a következő négy esztendőben is tovább tudják folytatni - erről Pokorni Zoltán péntek esti miskolci fórumán beszélt, ahol ismertette pártja A jövő elkezdődött című vitairatát.

     - Ez egy eddig példa nélküli lehetőség az átalakuló közép-kelet-európai, volt szocialista országok történetében, eddig ugyanis az egymást váltó kormányok számára soha nem adatott meg a lehetőség, hogy két, vagy akár több kormányzati cikluson keresztül azonos jövőkép mentén épüljön az ország - hangsúlyozta a Fidesz elnöke a nagyszámú érdeklődő előtt a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ színháztermében. Hozzátette: "Számunkra most úgy látszik megadatik ez a jövőkép".

     Az észak-magyarországi, borsodi helyzetet elemezve rámutatott: az M3-as autópálya építésével, a Széchenyi terv adta lehetőségekkel e térség számára is biztosított a fejlettebb megyékhez való felzárkózás. A továbbiakban rámutatott, hogy a Fidesz vitairatának egyik jelentős fejezete a tudásalapú társadalom megteremtése, és ebben a Miskolci Egyetem regionális vezető szerepet játszhat - mondta.

     Hozzáfűzte: a Miskolci Egyetemen, a polgári kormány támogatásával folyamatban van egy 7,5 milliárd forintos, az oktatás és a 15 ezer hallgató számára jobb körülményeket biztosító fejlesztés. Ez a már félidejében járó program Európa legjelesebb felsőoktatási intézményeinek sorába zárkóztatja fel Miskolcot.

     - A felsőoktatásban részt vevők számának európai uniós átlaga 42 százalék, viszont a polgári kormány úgy vélekedik, hogy meg kell haladnunk ezt az átlagot, tehát legalább minden második fiatalnak lehetőséget kell biztosítani az egyetemi, főiskolai továbbtanulásra a következő kormányciklus végére - fogalmazott a pártelnök.

     Az unió munkaerő piacán a magyar fiatalok csak akkor lesznek versenyképesek, ha e korosztálynak legalább a fele magas színvonalú, gyakorlati tudással is felvértező felsőfokú képzést kap - tette hozzá.

     Pokorni Zoltán a fórumot követően az MTI-nek nyilatkozott pártja választási esélyeiről és vitairatáról.

     - Mi úgy hittük tíz évvel ezelőtt, hogy minden kérdésre tudjuk a választ, mostanra már annyival bölcsebbek lettünk: "ez nincs így" - mondta. Megítélése szerint igaza volt Szentgyörgyi Albertnek, aki rámutatott: ahhoz, hogy jó és megfontolt válaszokat megtaláljunk, előbb jó kérdéseket kell feltenni.

     - Ehhez várjuk a vitairatban nyilvánosságra hozott kérdéseinkre a válaszokat a magyar társadalomtól - nyilatkozta az MTI-nek Pokorni Zoltán.

MTI
Vissza a kezdőlapra