Kedvezménytörvény: magyar-román egyetértési dokumentum
A magyar-román egyetértési dokumentum minden részletében megállapodtak pénteken kora este Budapesten a két ország miniszterelnökeinek személyes megbízottjai, így Orbán Viktor és Adrian Nastase kormányfők szombaton aláírhatják a megállapodást a magyar fővárosban. Erről Németh Zsolt külügyi államtitkár, a miniszterelnök személyes megbízottja számolt be újságíróknak telefonon, miután befejezte egész napos egyeztetését román partnerével, Constantin Diaconescuval.

     - Megtaláltuk a megfelelő formulát arra is, hogy a magyarországi munkavállalás tekintetében egyenlő elbánást lehessen biztosítani minden román állampolgár számára - közölte Németh Zsolt, részleteket azonban nem árult el.

     Az államtitkár megjegyezte, hogy a magyar értelmezés szerint a megállapodás miatt nem kell módosítani a kedvezménytörvényt.

     A politikus megerősítette, hogy a megállapodás három részből áll. Az első rögzíti, hogy a két ország támogatja egymást az euroatlanti integrációs folyamatban.

     - A második rész foglalkozik a kedvezménytörvénnyel és több ponton szó szerint átveszi az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait - tette hozzá Németh Zsolt.

     Ez vonatkozik a konzulátusok és az ajánlószervezetek szerepére, a magyarigazolványok kiadásának kritériumaira, adattartalmára egyaránt.

     A megállapodás harmadik részében szerepel, hogy a felek dinamikusabbá kívánják tenni a magyar-román alapszerződés ellenőrzésére hivatott vegyesbizottsági rendszert.

     Németh Zsolt szerint ebben több konkrét gazdasági és kisebbségi kérdésről is szó van, de ezeket sem részletezte.

     Telefonon keresztül adott tájékoztatásában Németh Zsolt kiemelte: Adrian Nastasét várhatóan több miniszterből álló delegáció kíséri el a magyar-román egyetértési megállapodás szombatra Budapestre tervezett aláírására.

MTI
Vissza a kezdőlapra