Új egyetemi épületet avatott a miniszterelnök Piliscsabán
Magyarország kiemelkedő nemzeti kincsei között tarthatjuk majd számon az egyetem új épületét a következő évszázadokban - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Stephaneum elnevezésű központi épületének avatása alkalmából tartott beszédében.

    Kifejtette: a Makovecz Imre tervezte épületegyüttes tekintélyes méreteivel, példásan takarékos költségvetésével megfelelően hirdeti a magyar tervezők és munkások európai színvonalú képességeit.
     Jelezte, az egykori katonai tábor helyén kialakuló egyetem létrehívásához Pázmány Péter főpap, író és államférfi rendíthetetlen akaratára is szükség volt, aki 1635-ös alapító levelében juttatta kifejezésre az intézmény életre hívásának fontosságát.
     Emlékeztetett: Pázmány Péter a 30 éves háború viharában, a török által megszállt országban, Nagyszombaton hozta létre az egyetemet, mert akkor Buda és Esztergom a török hódoltsághoz tartozott. A XVIII. század végétől Pesten kapott helyet az egyetem, majd nemrég Piliscsabán kezdhette meg oktató tevékenységét.
     "Most az új központi épülettel méltó emléket állíthatunk a keresztény magyar állam tiszteletére is" - emelte ki a kormányfő.
     Az új intézményt Erdő Péter rektor és Seregély István érsek adta át. Az ünnepségen részt vett Karl Josef Rauber pápai nuncius is.
     A különleges hangulatú, 1,6 milliárd forintból megvalósult Stephaneum mától központi oktatási épületként működik. A két egymásra támaszkodó kupola alatt 480 hallgató befogadására alkalmas, lépcsős szerkezettel kialakított nagyelőadó és egy kisszínpad található, amely kulturális előadások, hangversenyek és konferenciák rendezésére is alkalmas.
     Ezenkívül 23 tanszéki, három szemináriumi termet, számítógép-laboratóriumot és egy konferenciatermet is magába foglal a főépület. Mellékszárnyában kétszintes klubhelyiség, konyha és könyvesbolt működik.

MTI
Vissza a kezdőlapra