Nem függeszti fel a parlament Szabadi mentelmi jogát
Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága keddi ülésén 6-5 arányban döntött arról, hogy azt javasolja az Országgyűlésnek, ne függessze fel Szabadi Béla független képviselő mentelmi jogát - tájékoztatta a zárt ülést követően Isépy Tamás az újságírókat.
     A képviselő mentelmi jogának fenntartása mellett az MSZP, az SZDSZ és a kisgazda képviselő, ellene a Fidesz és a MIÉP szavazott.
     Isépy Tamás (Fidesz) hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők álláspontja megegyezett a korábbi gyakorlattal, mely szerint közvádas ügyekben a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolták.
     Az ellenzéki képviselők nevében Dornbach Alajos (SZDSZ) többek között elmondta: javaslatot tettek a bizottságnak, hogy a testület hallgassa meg a legfőbb ügyészt, és kérjen kiegészítést, ezt azonban a kormánypártok leszavazták. Hozzátette: végül úgy döntöttek, hogy nem teljesítik a legfőbb ügyész kérését.
     A legfőbb ügyész azért tett újabb indítványt Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztésére, mert az FTC-vel kötött reklámszerződések esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntette alapos gyanúja és magánokirat-hamisításra való felbujtás vétsége merült fel.
 

ROGÁN ANTAL VÉLEMÉNYE A SZABADI-ÜGYBEN

     A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Torgyán József, az FKGP elnöke közötti paktumot gyanít annak hátterében, hogy a szocialisták és a szabad demokraták nem szavazták meg Szabadi Béla független képviselő, a földművelésügyi tárca volt kisgazda politikai államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés illetékes bizottságának keddi ülésén.Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a mentelmi bizottság ülésén történtek kapcsán az MTI-nek nyilatkozva elmondta: összefüggést látnak aközött, hogy az MSZP-sek és az SZDSZ-esek nem szavazták meg Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését, illetve bizonyos volt és jelenlegi kisgazda képviselők nem támogatják majd a 2000. évre vonatkozó zárszámadási törvény elfogadását.- A szocialisták büntetlenséget ígértek Szabadi Bélának és cserébe azt kérik, hogy Torgyán József hívei ne támogassák a kormányt. Az SZDSZ pedig hűséges csatlósként asszisztál a Medgyessy-Torgyán színjátékhoz - jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese.
 

LENDVAI ILDIKÓ (MSZP) REAGÁLÁSA

     Lendvai Ildikó az üldözési mánia jelének tartja Rogán Antal nyilatkozatát, miszerint a Fidesz-frakció Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Torgyán József FKGP-elnök közötti paktumot gyanít annak hátterében, hogy a szocialisták és a szabad demokraták nem szavazták meg Szabadi Béla független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés illetékes bizottságának keddi ülésén.
     - Úgy látszik, a Fidesznek megfeküdték a gyomrát Orbán Viktor és Torgyán József közös vacsorái - fogalmazott az MSZP alelnöke, a vezető kormánypárt alelnökének kijelentése kapcsán az MTI-nek.
     Lendvai Ildikó szerint ugyanakkor említést érdemel az, hogy a Fidesz ismét képtelen volt biztosítani a kormányzáshoz szükséges többséget, amit "Rogán Antal is beismert nyilatkozatával".
     - A kormány tehát kisebbségbe szorult, és Rogán Antalnak ehhez illő szerénységet javaslunk a jövőt illetően - jelentette ki Lendvai Ildikó.

MTI
Vissza a kezdőlapra