Kik alakítják az ország jövőjét?
Válasz Pető Ivánnak
Elfogadhatatlan, hogy a kormány az adófizetők pénzén nyilvánosan vállon veregeti és közpénzen reklámozza magát - jelentette ki Pető Iván. Az SZDSZ ügyvivője - mint korábbi pártelnököt már nem illethetjük az üdvöskéje szóval - arról a mondatról nyilatkozott ilyen hevesen, amely s Széchényi terv egyik reklámfilmjében a következőképp hangzik: "Jó kezekben van az ország, mert jövőjét azok alakítják, akik valóra váltják álmaikat." Ez leplezetlen politikai propaganda - állítja Pető, s azon nyomban levelet írt a miniszterelnöknek, kérve, hogy a közpénzeket a köz céljaira költsék.

Több dologban egyet értek Pető Ivánnal. Például abban, hogy a közpénzeket közcélra kell felhasználni. Még abban is, hogy az idézett mondat propaganda, sőt talán mondhatjuk: politikai propaganda. Hogy leplezetlen volna? Nos, mit és miért kellene leplezni?

Amiben merőben más a véleményünk, az épp a lényeg. Fontos volt és örvendetes, hogy Pető fellépett az általa nem közcélúnak vélt reklám ellen. A kritika nyilvánosság elé kerülése eleve bizonyítéka, hogy a sajtószabadság és a demokrácia működik. Ám az, hogy Pető annyira nem érti ezt az idézet mondatot, hogy még szót is emel miatta, világosan bizonyítja, hogy a polgári és a baloldali demokrácia felfogás merőben ellentétes egymással.

Mi azt gondoljuk, hogy megbízatásunk az emberektől, a választó-polgároktól van. Legjobb képességünk szerint azt tesszük, amit az emberek elgondoltak, amire vágytak. Nem mi irányítunk, hanem a választók. A közvéleménykutatók kimutatták, hogy a kormány intézkedéseinek, a parlament által hozott törvényeknek a többségét a polgárok két-harmada, olykor négy-ötöde támogatja. Ezért nem a levegőbe beszélünk, amikor az emberek vágyainak megvalósulására hivatkozunk. Szerintünk épp ez a demokrácia lényege. Ezért mennek jól a dolgok, mert a tanulásra és munkára kész, a vállalkozásaikban körültekintő, a szorgalmas és tehetséges, megújulásra képes többség kezében van az ország. Ezt tudatosítani, a még el-elmaradozók, a leszakadtak számára reményt nyújtani mindenképp közfeladat.
Az alulról, a választók vágyaiból történő irányítás persze nem teszi lehetővé, hogy a kormány merőben más irányba haladjon, mint amiről megválasztása előtt beszélt. Egy ilyen felfogás mellett nincs mód arra, hogy választások előtt nagy szociális demagógiával lehazudjuk még a csillagokat is az égről, majd mindezzel száznyolcvan fokkal szembefordulva, szélsőségesen liberális gazdaságpolitikai elveket követve megnyirbáljuk a teljes szociális ellátó rendszert és felszámoljuk a családi ellátásokat. Egy ilyen felfogás mellett nincs Bokros csomag. A kormányok és a parlamenti többség ugyanis nem arra kapott megbízatást, hogy szolgálati ideje alatt azt tegye, ami eszébe jut, hanem arra, hogy végrehajtsa, amit a választókkal együtt eltervezett. Nekünk arról a szófordulatról, hogy kinek a kezében van az ország, a polgár, a polgárok többsége jut az eszünkbe. Petőnek a hatalom gyakorlói. A gondolkodásbeli eltérés oly tökéletes ellentétéről van szó, amely megmagyarázza, hogy miért nincs, miért nem is lehet értelmes párbeszéd a polgári összefogás és a szocialisták tábora között.

Surján László
Vissza a kezdőlapra