Orbán Viktor: a kormány jövő héten véglegesíti a Széchenyi-plusznak nevezett gazdaságélénkítő csomagot
A kormány a jövő heti ülésén véglegesíti a Széchenyi-plusznak nevezett gazdaságélénkítő csomag részleteit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. Tájékoztatása szerint bővítik az autópálya- és útépítési programot, ennek keretében "előre hoznak" több beruházást, amelyeket a Magyar Fejlesztési Bank finanszíroz.

    Szólt arról, hogy magyar bankok, az OTP vezette konzorcium 180 milliárd forintnyi hitelt nyújt, míg korábban külföldről 100-120 milliárd forint közötti összeget vettek fel erre a célra.

     Kitért arra, hogy Magyarország külső adósságának csökkentésére viszont az állam nem vesz fel külföldről hitelt, hanem a Magyar Nemzeti Bank önerőből, a nála lévő tartalékok mozgósításával oldja meg a törlesztést.

     A miniszterelnök kitért arra, hogy a gazdaságélénkítő csomag részeként felgyorsítják az otthonteremtési program megvalósítását, valamint a millenniumi városrész építését és növelik a kisvállalkozóknak nyújtott adókedvezményt is, amennyiben az így megtakarított összeget beruházásra fordítják.

     Utalt arra is, hogy a tervezettnél gyorsabban kívánnak bevonni európai uniós pénzeket is a magyar gazdaságba.

     Orbán Viktor a kormány keddi, a nemzetközi terrorizmus pénzügyi alapjainak felszámolása jegyében hozott döntéséről beszámolva szólt arról, hogy jelentősen kiterjesztették a pénzmosás elleni törvények hatályát.

     Külön kitért az anonim, bemutatóra szóló betétkönyvek megszüntetésének kérdésére.

     Orbán Viktor véleménye szerint Magyarországon tipikusan nem pénzmosásra használják az ilyen látra szóló betétkönyveket, ugyanis azokon többnyire vidéki kisnyugdíjasok tartják a megtakarításaikat.

     Hangsúlyozta, hogy az érintettek nem járnak majd rosszul, a kamatoktól sem esnek el, amikor a nevükre íratják ezeket a betétkönyveket.

     Orbán Viktor jelezte, hogy ez ügyben a pénzügyminiszternek még egyeztetnie kell a kereskedelmi bankokkal.

MTI
Vissza a kezdőlapra