KISEBBSÉGI FIGYELŐ

SZLOVÁKIA
2001. október

GAZDASÁG

A 105. Budapesti Nemzetközi Vásár Magyar Világ 2001 kiállításának fő célja, hogy elősegítse a határon túli magyar kis- és középvállalkozások, valamint a magyarországi cégek közötti üzleti kapcsolatok létrejöttét. Dobos András, a rendezvényt támogató Új Kézfogás Közalapítvány irodaigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vásárközpont területén, 791 négyzetméteren megrendezendő kiállításon a szervezők 114 vállalkozásra számítanak, főleg Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból. A rendezvény a cégek számára termékeik bemutatásán túl lehetőséget kínál az anyaországi és a határon túli magyar vállalkozások kölcsönös gazdasági előnyökön alapuló megerősödéséhez. A gazdasági kapcsolatokon túl a kiállításon az érdeklődök kulturális programokon, konferenciákon vehetnek részt.

A második "Magyar Világ" kiállításra az előzetes felmérések alapján a cégek háromnegyede exportlehetőségeik bővítése, negyedrészük pedig befektetőpartner keresése és vegyes vállalat alapítása céljából érkezik. A tavalyi 111 kiállító cég nagy része az idén újra részt vesz a rendezvényen, többnyire ház-, és kertépítési, valamint lakberendezési termékekkel. szolgáltatásokkal. A jelentkezők számára a Hungexpo Rt. ingyenesen biztosít területet a vásárközpont 23-as pavilonjában, az alapítvány pedig a felmerülő költségekhez nyújt támogatást, összesen 10,5 millió forint értékben.

Az Új Kézfogás Közalapítvány tavaly határon túli magyar kis- és középvállalkozások számára összesen 370 millió forint támogatást nyújtott, amely 1,2 milliárd forintot mozgatott meg. Az idei év első hét hónapjában eddig 426 millió forintot ért el az odaítélt támogatások összege, ami 1,8 milliárd forint pénzpiaci forrás bevonását tette lehetővé. A tavaly beérkezett 302 darab és az idei 200 pályázatot kamattámogatásra, ISO minősítés támogatásra, mikrohitel igénylésre, regionális, humanitárius programokra, valamint privatizációs célokra nyújtották be főleg romániai, szlovákiai és jugoszláv magyar kis- és középvállalkozások.
 

Vissza a kezdőlapra Vissza a kisebbségi oldalra