A taizéi találkozó rendezvénye a Parlamentben
A Taizéi Közösség európai ifjúsági találkozójára Budapestre érkezett fiatalok egy csoportja szombaton a Parlamentbe látogatott. Az Európa nagy családjának építése elnevezésű rendezvényen az ökumenikus szerzetes közösség találkozójának mintegy 70 ezer résztvevője közül 400-an voltak jelen.

    Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke köszöntőjében kiemelte: most igazi esély van arra, hogy egységes Európa alakuljon ki.
     Mint mondta, napjainkban a kontinens szerepe felértékelődik, s meggyőződése szerint "a világ békéjének a kulcsa, hogy Európa békében éljen".
     Solt Pál közölte: a magyarok azt várják az európai uniós csatlakozástól, hogy anyagi értelemben elérjék a nyugat-európai életminőséget.
     Hangsúlyozta ugyanakkor: ugyanilyen fontos számunkra, hogy egyenrangú részesei legyünk egy olyan, határok nélküli közösségnek, amelyben "az emberek, a gondolatok, az eszközök, az áruk szabadon áramlanak".
     Solt Pál szavai szerint lényegesnek tartjuk azt is, hogy az integráció folyamatában megőrizzük identitásunkat, hagyományainkat és nyelvünket.
     Meggyőződése szerint ez a fiatal korosztály lehet az első olyan generáció, amely túl lép az előítéleteken, az idegengyűlöleten, a kirekesztésen és a rasszizmuson.
     Solt Pál újságíróknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy régi és mély barátság fűzi a Taizéi Közösséghez.
     Tájékoztatása szerint e kapcsolat 26 évvel ezelőtt kezdődött, amikor először látogatott el a franciaországi Taizébe, s 10 éve minden európai találkozón részt vett.

MTI

A Taizéi közösségről és a budapesti találkozóról bővebb információ a http://www.taize.fr/hu/ honlapon olvasható.

Vissza a kezdőlapra