Magyarország a hatodik helyen áll a fejlett technológia terén
A fejlett országok közül Svájc áll az élen a tudásalapú gazdaság bővítésében, a fejlett technológiájú iparágak és szolgáltatások részarányában a Financial Times összesítése szerint, amelyet a lap a nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezet (OECD) kilencvenes évek közepe óta végzett felmérése alapján készített. Az első helyezettet Svédország, az Egyesült Államok, Írország és Hollandia követi a listán. A hatodik helyezett Magyarország, amely ipari potenciálját tekintve kiemelkedik a volt szocialista országok közül - írták a brit lap elemzői.

    Ebben a tekintetben Magyarország megelőzi Kanadát, Belgiumot, Nagy-Britanniát, Dél-Koreát és Finnországot.

     Meglepően alacsonyan, a 12., 13., és a 16. helyen van a sorrendben Németország, Japán és Franciaország. Olaszország a huszadik, Dánia és Norvégia mögött.

     Svédország annak köszönheti jó helyezését, hogy élen jár az információs technológiai és távközlési beruházások arányában. Az Egyesült Államok a vállalkozóitőke-befektetések legnagyobb GDP-aránya alapján került vezető helyre a sorrendben.

     A Financial Times szerint Magyarország jó helyezése meglepő lehet. Magyarország nem utolsó sorban gazdasága nyitottságának köszönheti osztályzatát: csak Írországban nagyobb a külföldi tőke aránya a feldolgozóiparban.

     Az OECD ismérvei szerint Magyarországon mind a szolgáltatások, mind a feldolgozóipar több mint egynegyede tudásalapú, és e tekintetben Magyarország az ugyancsak előkelő hetedik helyen van, például Svédország, Ausztria és Spanyolország előtt.

MTI
Vissza a kezdőlapra