Megeszi a (lép)fene?
Talán Iowába vezetnek a nyomok?

A floridai lépfeneesetek ügyében folyó vizsgálat vezetői a CNN hírtelevízió értesülése szerint arra a feltételezésre hajlanak, hogy a kórokozókat az ötvenes években Iowa államban állították elő - jelenti az MTI. A magyarul lépfenének nevezett betegségnek három fajtája ismeretes, a bőr anthrax, a bél anthrax és a ritkább, de igen veszélyes tüdő anthrax. A betegség kórokozóját anthrax baktériumnak nevezik. Most ezt a kórokozót a Boca Ratonban levő American Media nevű sajtócég székházában fedezték fel, miután egy fotószerkesztő meghalt, a levélelosztó egyik alkalmazottja pedig kórházba került. A kórokozókat az elhunyt fotószerkesztő munkahelyi számítógépének billentyűzetén is fellelték.

Hogy véletlen fertőzésről van-e szó, vagy terroristatámadásról, még nem tudni biztosan. Először megnyugtató hírek érkeztek. Megállapították, hogy a kórokozó pencillinérzékeny. Ez nem jellemző a mesterségesen módosított, biológiai fegyverkísérletek során "tökéletesített" baktériumtörzsekre.
Szerdán azonban kitudódott, hogy bizonyos gyanújelek szerint mégis tudatos emberi beavatkozás nyomát viseli magán a vizsgálat alá vont anthraxbaktérium. Pillanatnyilag ott tartanak a munkával, hogy a konkrét kórokozó erősen emlékeztet az olyan irányban módosított baktériumtörzsre, amelyet az ötvenes években, egy ma már felszámolt, Iowa állambeli laboratóriumban állítottak elő.
Ha ez a feltételezés igaznak bizonyul, akkor ez azt jelenti: Floridában nem a természettel való érintkezés során - talajból vagy beteg állatról - került emberi szervezetbe anthrax-kórokozó, hanem hosszú idővel ezelőtt, mesterségesen előállított anyag került valahogyan emberközelbe. A "valahogyan" mögött több minden tételezhető fel, nem feltétlenül, - s nem is elsősorban - a terrorizmus. A munka most két irányban folyik: megtudni minél többet a fertőző törzsről és feltárni a még lappangó eseteket. Ma reggelig (2001.10.11.) több mint hétszáz embert vizsgáltak meg és a már korábban ismert két eset után találtak egy újat, akit megfertőzött a lépfene.
 

Vissza a kezdőlapra