Az Év Embere a Time magazinban
Aligha vonja bárki kétségbe, hogy a Time jól döntött, amikor az Év Embere címet

Rudy Giuliani, New York legendás polgármestere

kapta. Sokan emlékeznek még, hogy milyen drámai helyzet alakult ki, amikor a szenátor választás előtt nemsokkal kiderült: Giuliani prostat rákban szenved. Kiderült? Ő maga jelentette be, s nemsokal később azt is, hogy nem indul el a szenátorságéret. A neves republikánus politikus ezzel megnyitotta az utat Hillary Clinton előtt, aki élt is a lehetőséggel és nyert. Giulianit aligha győzte volna le.

.

Időközben Giuliani láthatóan úrrá lett a betegségén és idén ősszel már fáradhatatlanul irányította a World Trade Center két tornyának összeomlása utáni teendőket.
Érdemei persze sokkal korábbiak és sok más területet felölelnek. Visszaszorította a bűnözést, a kábítószer kereskedelmet, a prostituciót. Rend lett New Yorkban és a köztisztaság is javult.

Az Év Embere? Érdekes névsor. II. János Pál és Churchill épp úgy ott van közöttük mint J.V. Szálin és Adolf Hitler. Néhány díjazott nevét belepte már a por, másokat, ha nem is mindig pozitív értelemben, megőrzött az emlékezés. Giuliani a jó oldalon áll, nem hibái vagy bűnei miatt került az élre.

Példája arra is alkalmas, hogy meglássuk, nemcsak a baloldal "számít", még Amerikában sem.

Vissza a kezdőlapra