Per egy privatizáció miatt
A szabadkai Népszínház pert indít Risztics ellen

A szabadkai Népszínház Braniszlav Lecsics szerbiai kultuszminiszter javaslatára, a községi bíróságon megtette bűnvádi feljelentését Ljubisa Risztics ellen, aki 1995-ben úgy távozott az intézmény éléről, hogy ennek vagyona átszállt a KPGT-re, Risztics színházára, írja szombati számában a Magyar Szó.
„A Népszínház felszerelését szeretnénk visszaszerezni bíróság útján. Nagyon nehéz lenne egy összeget mondani, úgyhogy helyesebb úgy fogalmazni, hogy felbecsülhetetlen értékről van szó, hisz például a jelmeztár az egykori Jugoszláviában az egyik legnagyobbnak, leggazdagabbnak számított. Olyan régi jelmezek is elkerültek innen, amelyek kultúrtörténeti értéket képviselnek”, mondta Ljubica Risztovszki, a Népszínház igazgatója a Magyar Szó munkatársának. Riszticsék elvitték az autóbuszt, amivel egykoron tájolni jártak a szabadkai színészek, ugyanúgy, mint a teherautót, a kombit, a személygépkocsit; a Népszínháznak jelenleg csak egy kölcsönbe kapott járműve van.
Riszticssel együtt 69 reflektor is „távozott” a színházépületből. A Népszínház jelenleg mindössze 24 reflektorral rendelkezik, úgy, hogy minden premier előtt legalább egyet igyekeznek vásárolni. A hangkeverő asztalt is jó lenne visszakapni. S még egy jellemző adat: 10-15, akkoriban a legmodernebbnek számító komputert és egy lézernyomtatót is elvittek a színházépületből. Ezek nagyon jól jönnének, hisz ajándékba kapott számítógépen dolgoznak, lézernyomtatóról nem is álmodhatnak.

A fentiekről a Kepesifi levelező lista számol be. A magyarországi olvasó kiváncsian várja a jugoszláviai per fejleményeit és közben arra gondol: nálunk talán meg sem lehetne indítani egy ilyen pert. Pedig mennyi, de mennyi hasonló privatizáció zajlott le nálunk is! Per meg sehol. Lehet, hogy az itthoni ügyeskedők ügyesebbek voltak? Lehet, hogy okosabb és igazságosabb a jugoszláviai jogrend? Mi lenne, ha a tsz vagyon eltulajdonítóinak kellene kifizetni a tönkrement téeszek külső üzletrészeit?
 

Vissza a kezdőlapra