Ne vezessen lopott autót! - új autóazonosító- országos rendszer
Ne vezessen lopott autót! elnevezéssel országos kampányt indít az autólopások felszámolásáért az Országos Bűnmegelőzési Tanács (OBMT) és a Belügyminisztérium támogatásával a Technopolis kiemelten közhasznú társaság - jelentették be a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

    A kampány részeként bevezetik Európa legnagyobb és legkorszerűbb civil gépjárműkereső és -körözési hálózatát. A chip olvasására alapozott gépjármű-ellenőrzési rendszert az Országos Polgárőr Szövetség üzemelteti majd, s ország 150 pontján kiépített alaphálózat a tervek szerint november 1-jén kezdi meg működését.

     Az új védelmi rendszer bevezetésével az eredetiségvizsgálatot követően a gépkocsik szélvédőjére szerelhető, a járművek azonosító adatait tartalmazó chipek által válnak ellenőrizhetővé az autók.

     A szakemberek szerint az azonosító chip megléte növeli a már ellopott gépjárművek megtalálásának esélyét, hiszen az ellenőrző akár 10 másodperc alatt megállapítja a vizsgált jármű adatait, illetve azt, hogy az ellenőrzött gépkocsi szerepel-e a civil körözési rendszer listáján. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a károsult autótulajdonosok ne csak a rendőrségen, hanem az Országos Polgárőr Szövetség képviseletein is bejelenthessék gépkocsijuk eltűnését. Miután itt az adatokat felveszik, azokat elektronikus úton továbbítják a lehetséges felderítési és ellenőrzési pontokra.

     A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: azzal, hogy több tízezer polgárőr kapcsolódik be az autók közúti, parkoló és határellenőrzésébe, új távlatok nyílhatnak a gépjárműbűnözés elleni küzdelemben.

     A chipek ellenőrzéséhez szükséges leolvasókészülékeket Technopolis közhasznú társaság biztosítja, s ezen felül mintegy félmilliárd forint értékben adományozott korszerű adatátviteli rendszert a polgárőrségnek.

MTI
Vissza a kezdőlapra