KISEBBSÉGI FIGYELŐ

UKRAJNA
2001. III. negyedév

GAZDASÁG

Ivan Pljuscsnak, az ukrán parlament elnökének vezetésével a szabad gazdasági övezetek és a különleges befektetési rendszerű területek működésének hatékonyságáról rendeztek kétnapos tanácskozást az ukrajnai megyék tanácsainak (közgyűléseinek) elnökei június közepén, Ungváron. Ukrajnában jelenleg 11 szabad gazdasági övezet és 9 kiemelt fejlesztésű terület található. Ezekbe eddig 225 beruházási projekt keretében összesen 734 M USD-t invesztáltak, ebből a szabad gazdasági övezetekbe 494 M USD került. A múlt évben a szabad gazdasági övezetekben 2,5 Mrd hrivnya (454 M USD) értékű árut és szolgáltatást értékesítettek, amiből 615 M hrivnyát tett ki az export. A helyi költségvetésekbe a szabad gazdasági övezetekben folyó tevékenység nyomán 313 M hrivnya folyt be.

A kárpátaljai szabad gazdasági övezetről és a kárpátaljai különleges befektetési rendszerű területről szóló törvények alapján a Magyarországgal szomszédos megye helyi önkormányzatai az idei év májusáig 54 befektetővel kötöttek szerződést 201 millió dollár értékben. 21 beruházási szerződés új vállalatok létesítéséről szól, amelyek megvalósítása 155 M USD befektetését irányozza elő. 33 megállapodás működő létesítmények rekonstrukcióját írja elő 45,3 M USD értékben.

Egy júniusban közzétett kimutatás szerint a Kárpátalján megvalósított külföldi befektetések 65,2 %-a Magyarországról, 4,8 %-a Németországból, 4,7 %-a Ausztriából, 2,5 - 2,5 %-a Csehországból és Nagy-Britanniából származik.

A 105. Budapesti Nemzetközi Vásár Magyar Világ 2001 kiállításának fő célja, hogy elősegítse a határon túli magyar kis- és középvállalkozások, valamint a magyarországi cégek közötti üzleti kapcsolatok létrejöttét. Dobos András, a rendezvényt támogató Új Kézfogás Közalapítvány irodaigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vásárközpont területén 791 négyzetméteren megrendezendő kiállításon a szervezők 114 vállalkozás megjelenésére számítanak, amelyek képviselői kulturális programokon és konferenciákon is részt vehetnek.

Mezőgazdasági továbbképzést szervezett kárpátaljai magyar gazdák számára a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Debreceni Egyetem, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány támogatásával az egyetem Agrártudományi Centrumában. A továbbképzésen a kárpátaljai magyar gazdák mellett egy magyarországi gazdákból álló csoport is részt vett azzal a céllal, hogy megismerjék egymás körülményeit, illetve átadják egymásnak tapasztalataikat. A szeptember 10-19, illetve október 3-13. közötti kurzusokon olyan kárpátaljai magyar gazdák vesznek részt, akik szántóföldi növénytermesztéssel, primőr zöldségáru-előállítással, szarvasmarha-tenyésztéssel és szaktanácsadással foglalkoznak. A képzés során elméleti órákon, illetve mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemekben a helyszínen ismerkedhetnek meg a határon túliak a magyar mezőgazdaság helyzetével, a legfontosabb növénytermesztési és állattenyésztési kérdésekkel, a magyar falugazdászok munkájával, a magyar vidékfejlesztési koncepcióval, valamint Magyarország uniós csatlakozásának előkészületeivel.

Jávor András, a Debreceni Agrártudományi Egyetem dékán-helyettese bejelentette, hogy a KMKSZ és a debreceni Agrártudományi Centrum együttműködése keretében a jövőben szeretnék létrehozni a Kárpátaljai Mezőgazdasági Koordinációs és Tanácsadó Szolgálatot, amelynek elsősorban a szaktanácsadás és a gazdálkodás eredményességét segítő ismeretátadás lesz a feladata.

"A legnagyobb segítség a határon túli magyaroknak az, ha a magyar gazdaság jól teljesít, hiszen ekkor Magyarország többet tud nyújtani a határon túli nemzetrészeknek" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken azon az előadáson, amelyet a IX. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen tartott. A magyar pénzügypolitikát és a kárpátaljai magyarok támogatását ismertetve a pénzügyminiszter a többi között kifejtette, hogy felértékelődött a magyar gazdaság, mert jó erőben van, s a határon túli magyarságnak is érdeke, hogy ez az állapot fennmaradjon. Az M3-as autópálya építéséről szólva kiemelte, hogy annak minél hamarabb el kell érnie az ukrán határt. Varga Mihály szerint Magyarországnak a nemzetközi szervezeteken keresztül is támogatnia kell Ukrajnát, illetve Kárpátalját. Példaként említette, hogy az Ukrajna számára megnyitott 4,5 Mrd USD értékű világbanki hitelkeret folyósításának elősegítése érdekében egyeztetni kell a magyar kormánynak és a kárpátaljai magyar szervezeteknek. A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy széles és kiterjedt az a magyarországi támogatás, amit a kárpátaljai magyarság igénybe vehet. Kárpátalja számára elindultak olyan programok, amelyek a szülőföldön való megmaradást szolgálják. Ilyen az Új Kézfogás Közalapítványnak az a programja, amely 13 ezer kárpátaljai magyar földhöz-jutását és a gazdálkodás elkezdését támogatta.

Határon túli magyar közgazdász hallgatók találkoztak Budapesten Járai Zsigmonddal, a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Többek között a magyar gazdaság eddigi és a jövőben várható fejlődéséről folyt a beszélgetés. Járai Zsigmond tájékoztatta a Márton Áron Szakkollégium II. Nyári Egyetemére Budapestre érkezett fiatalokat a jegybank szerepéről és jövőjéről. A hallgatók szakmai látogatást tettek a Pénzügyminisztériumban, ahol fogadta őket Varga Mihály pénzügyminiszter.
 
 

Vissza a kezdőlapraVissza a kisebbségi oldalra