KISEBBSÉGI FIGYELŐ

UKRAJNA
2001.november

GAZDASÁG
A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal által szeptember végén közzétett adatok szerint tavaly márciusban 255 kárpátaljai települést öntött el az áradás, 1955  lakóházat lerombolt, 8988-at pedig megrongált, összesen pedig 33 569 családot érintett. A hivatal adatai szerint 1398 lakóház újjáépítését ütemezték be. Ebből 231-be már beköltöztek, 1101-nek az építése pedig folyik. A felújításra szoruló házak közül 5388-nak tart a helyreállítása, míg 2705 épületet október elejére már befejeztek. Mintegy 6000 fő és 200 gép dolgozik a megyében. A munkálatokhoz jelentős támogatást nyújt a rendkívüli helyzetek minisztériumának a helyszínen állomásozó 1000 katonája és 260 munkagépe is. Összesen 439 árvízkárosult család kérvényezte a hatóságnál a romba dőlt otthonának újjáépítése helyett lakás vásárlását, amiből 417 igényt már kielégítettek. Azok közül, akik pénzbeli kártérítést kértek (188-an), 92-nek már megfizették a kártérítés összegét.

Október elején Leonyid Kucsma államfő személyes látogatást tett Kárpátalján, hogy ellenőrizze az ősz beálltával az árvíz sújtotta körzetekben a helyreállítási munkák menetét. Az elnöknek ez volt a második látogatása ebben az évben Kárpátaljára. L. Kucsma a településeken tett látogatása után részt vett az árvízkárok felszámolásával foglalkozó kormánybizottság ülésén.

Magyarország Kijevbe akkreditált rendkívüli és meghatalmazott új nagykövete, Kontra Ferenc első hivatalos útján Kárpátaljára látogatott, ahol találkozott Hennagyij Moszkallal, a megyei állami közigazgatás elnökével, és Ivan Ivancsóval, a megyei tanács elnökével, akik átfogó tájékoztatást adtak Kárpátalja helyzetéről. A találkozó résztvevői kölcsönösen kihangsúlyozták a természeti csapások elleni közös védekezés szükségességét, kiemelve, hogy ebben különösen nagy szerepe van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja megyei vezetőinek együttműködésnek, ill. a miniszterelnöki szintű rendszeres egyeztetésnek.

A magyar nagykövet tájékoztatást adott arról, hogy a magyar közlekedési és vízügyi miniszter hivatalos bejelentéssel fordult az EU-hoz, melyben a Tisza nemzetközi vízzé minősítését kérte. A magyar fél véleménye szerint a két országnak szüksége van az EU támogatására az árvíz kérdésének átfogó rendezéséhez.

A beregszászi kórház építkezésével kapcsolatban az ukrán megyei vezetők biztosították a magyar nagykövetet, hogy amint lehetőség nyílik rá, befejezik azt, azonban idén az árvízi munkák olyan jelentős pótlólagos költségeket emésztett fel a megye és az ország költségvetéséből, hogy erre eddig nem kerülhetett sor.

A felek megerősítették, hogy a magyar-ukrán határtérség fejlesztésének közös koncepcióját december 1-ig kell kidolgozniuk és kormányaik elé terjeszteni a miniszterelnöki megbízottaknak.

A nagykövet beszámolt arról, hogy Magyarországon intenzív tempóban épül az autópálya, és nemsokára elérik az ukrán határt. A TEN V. közlekedési folyosó kiépülése érdekében Budapest kész minden segítséget megadni Ukrajnának, mivel ott az építkezések üteme aggodalmakra ad okot.

A nagykövet kitért arra, hogy Magyarország fejleszti a térségben a konzuli hálózatot annak érdekében, hogy minél könnyebbé tegye az ország uniós csatlakozása után a vízum bevezetésével kapcsolatos feladatokat.

Vissza a kezdőlapraVissza a kisebbségi oldalra